Nyheter som växer från Svegro Orangeri

2016-04-27


alla 4

Med inspiration från kålsläktet lanserar Svegro ett unikt premiumsortiment med fyra ekologiska finbladiga primörblad i kruka, färdiga att använda färska eller lätt tillagade för den som är mån om näringsrika och svenskodlade råvaror.

Lanseringen består av fyra ekologiska unika sorter för den som vill testa något nytt, gott och hälsosamt i köket:

  • Ekologisk Finbladig Grönkål är ett primörblad med krusiga, gröna blad och en mjäll textur. Primören har en mild och god smak av kål. Passar bra till citrus, fetaost, couscous, vitlök och rödbeta.
  • Ekologisk Finbladig Svartkål är en korsning mellan savoy- och grönkål och har en något sötare smak än grönkål. Svartkålen används flitigt i det italienska köket och passar bra till nötter, parmesanost, körvel, grädde och rotfrukter.
  • Ekologisk Asiatisk Tatsoi är en primörblad med krispiga blad och fin vacker textur med en mild rund smak. Den är släkt med både pak choy, bok choy och den vanliga kinakålen och passar bra till ingefära, chili, lime, soja och svamp.
  • Ekologisk Trädgårdskrasse är en kryddig växt från kålsläktet med dekorativa och späda blad. Smaken är pepprig men mild och påminner om rädisa och ruccola. Under medeltiden använde man trädgårdskrasse när man inte hade peppar. Passar bra till rädisor, dijonsenap, fisk, fänkål och tomat.

– Det är väldigt roligt att Svegro lanserar dessa nyheter som alla är jättebra och har många olika användningsområden. Trädgårdskrassen är min favorit – den har en härlig styrka och pepprighet som verkligen sätter smak och karaktär på det man lagar. Jag brukar använda den till att både ”krydda” sallader med och mixa i såser och dressingar, säger Andreas Printz, lagledare för kocklaget Culinary Team Stockholm.

Primörblad – vad är det? Ordet primör kommer från franskans ”primeurs” för årets första skörd. Det sker innan det som odlas är fullvuxet och gör att man får fram en speciell karaktär, mjäll konsistens och framträdande smaker. Primörblad kan också kallas miniblad, babyleaves eller minisallat.

Nyheterna samlas kring det nya produktvarumärket Svegro Orangeri och kan användas färska precis som de är i sallader och juicer. Då de är späda och finbladiga behöver de inte tillagas, men passar utmärkt att fräsas snabbt och tillsättas i varma rätter eller som tillbehör. Alla nyheter faller inom kategorin superfoods och innehåller mängder av vitaminer, mineraler och antidoxianter vilket gör dem till ett nyttigt alternativ.

– Intresset för kålsorter är extremt stort just nu och vi vill erbjuda vår målgrupp förnyelse i sallatshyllan med ett ekologiskt premiumsortiment med inriktning på smak, hälsa och färskhet. Enligt tester är just färskheten viktigast i val av grönsaker där våra krukodlade nyheter är så färska de kan bli då användaren skördar själv i sitt kök, säger Helena Olin, chef för marknad och sortiment på Svegro.

Svegro Orangeri sortimentet – Ekologisk Finbladig Grönkål, Ekologisk Finbladig Svartkål, Ekologisk Asiatisk Tatsoi och Ekologisk Trädgårdskrasse finns i välsorterade butiker från och med vecka 17 2016. Rekommenderat försäljningspris är ca 25 kr per kruka.

Grönkålspesto
4 portioner (ca 3 dl)

50 g valnötter
1-2 vitlöksklyftor, skalade
½ tsk flingsalt
3 krukor Grönkål, skurna
1-2 msk färskpressad citronsaft
50 g Västerbottenost, riven
4 msk olivolja
Flingsalt
Nymald svartpeppar

Stöt valnötterna till en smet i en mortel. Tillsätt vitlök och flingsalt och mortla samman. Lägg i grönkålen och fortsätt att mortla. Blanda ner 1 msk citronsaft och ost och mortla samman. Rör ner oljan och smaka av med flingsalt, peppar och eventuellt mer citronsaft. Alternativt kör allt i mixer och droppa i oljan på slutet.

För fler recept och inspiration, läs mer under Svegro Orangeri eller följ oss på Instagram @svegrosverige. 

För mer information och bilder, kontakta:
Helena Olin, marknadschef på Svegro
Telefon: 076-721 54 38
E-post: helena.olin@svegro.se