fbpx
Att ta hand om och sköta sina örter

Örter är inte bara smakfulla kryddor, de är även vackra och ömtåliga växter. Använder du dem inte på en gång är det viktigt att ta hand om dem på rätt sätt. Då fortsätter de att växa och frodas, vissa blommar även.

Persilja, dill och gräslök

Vissa växter trivs med att ha det svalt och mörkt för maximal hållbarhet. Persilja, dill, koriander och gräslök bör förvaras i kylskåp och vattnas vid behov så att de inte torkar ut. Dillens tunna blad gör den extra känslig för uttorkning och den bör användas relativt snart efter inköp.

Ljust och vatten

De andra örterna behöver stå ljust och är känsliga för uttorkning. Plasten kring örten hjälper till att behålla viss fukt och skydda örten. Utan plasten som stöd och fuktbevarare kan örten sloka, så när du har kvar växten i kruka, tänk på att vattna ofta, men inte för mycket, då växterna inte mår bra av att vara övervattnade. Basilikan är ett undantag, den kan du med fördel ställa i ett glas vatten. Planterar du om växten så tar det ett par veckor, sedan har stammarna vant sig vid att vara utan stöd och börjat resa på sig.

svegro-orter

PDF