Nytt premiumkoncept hämtar inspiration från jordkällaren

2016-11-20


Vegetariskt, miljövänligt och premium är nyckelord som beskriver trenderna i mat-Sverige, och råvaran potatis ökar i popularitet. Svegro driver nu på utvecklingen inom kategorin potatis genom att lansera ett nytt premiumsortiment och ett nytt sätt att förvara och köpa potatis – i kartong. Den miljövänliga förpackningen är lika mörk och luftig som en jordkällare vilket ger potatisen en optimal förvaring för att behålla alla goda egenskaper och förlänga hållbarheten.

I och med ett allt större intresse för vegetarisk mat så får potatisen nu ta en huvudroll på allt fler tallrikar. Detta hyllar Svegro genom att förfina sitt potatissortiment genom nyheten Svegro Finpotatis som består av fem sorter: Amandine, Sparris, Mandel, Cherie och KRAV-odlad Ekologisk. Dessa är varsamt tvättade och storlekssorterade för en jämn tillagningstid och skalet är så tunt att potatisen smakar gott även med skalet på. Just paketeringen av Svegros Finpotatis innebär ett helt nytt sätt att förvara potatis. För precis som potatisen odlas, så trivs den bäst i mörka och svala utrymmen, som i en jordkällare.

– Som ledande inom potatiskategorin vill vi driva marknaden framåt, bemöta målgruppen och vara nytänkande. Det gör vi bland annat genom att lansera denna produktserie med hög kvalitet och optimal förvaring som också är praktisk, tilltalande och inte minst miljövänlig, säger Helena Olin, marknadschef och ansvarig för produktinnovation på Svegro.

De nya förpackningarna innebär rent konkret förlängd hållbarhet och att finpotatisen inte blir grön eller börjar gro. Förpackningen är helt miljövänlig och är framtagen för att kunna passa i de flesta kylskåps grönsakslådor. Finpotatisens smakpalett spänner från smörig, söt och mild till fyllig, nötig och med kastanjkaraktär, vilket gör den utmärkt både som huvudingrediens eller som ett komplement till en annan proteinkälla.
Förpackningen kommer i 900 gram och ersätter därav plastpåsarna i denna kategori. Förpackningarna har hål i botten som tillför potatisen syre och säkerställer att konsumenten vet vad de köper.

De nya förpackningarna finns i butik från vecka 45 och kommer att kosta 25 SEK rek. pris.

Receptförslag på ”patapas”

Grönkålsfyllda Cheriepotatisar med cheddar

900 g Cheriepotatis
1 kruka Svegro grönkål, fint skuren
50 g Cheddar, riven
1 tsk kummin
2 msk gräddfil
Salt och svartpeppar

Gör såhär:
Sätt ugnen på 225 grader och baka potatisen i ca 20 min.
Snitta ett kryss på potatisarna och gröp ur dem.
Mosa samman potatisen med övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Fyll potatisens skal med grönkålsfyllningen.

För fler recept och inspiration, besök gärna Svegros webbplats Svegro.se eller Instagram @svegrosverige.

Fakta, finpotatisen:

Amandine

Amandine är en typ av mandelpotatis som är framtagen i franska Bretagne på 1990-talet och som nu odlas i Sverige. Den har den utsökta karaktären av en primörpotatis hela året runt, vilket gör den mångsidig och en riktig delikatesspotatis. Amandine har en grön doft och en viss mandelsötma, vilket är mycket likt just mandelpotatis. Även om den är relativt stärkelsefattig håller den form och fasthet i tillagningen. Därför är den även utsökt som mos.

Perfekt att: Klyfta, koka, råsteka och mosa.

Sparris

Asparges, eller sparrispotatis, har långsmala, något böjda knölar. Köttfärgen är gul och skalet tunt. Speciellt de små knölarna är lätta att förväxla med mandelpotatis, men till skillnad från mandel är Asparges fastkokande. Sorten härstammar från Danmark och har senare blivit mycket uppskattad i Sverige för sin nötiga och smöriga smak.

Perfekt att: Klyfta, ugnsrosta, råsteka och potatissallad.

Mandel

Mandelpotatis är en mjölig sort med långoval form och gult kött. Potatisen är mycket uppskattad till norrländska specialiteter och olika typer av fisk och vilt. Den bör kokas med skalet på då den annars lätt fa ller sönder. Mandelpotatis är en gammal sort som tidigare endast odlades i Norrland men numera odlas i hela landet.

Perfekt att: Koka, klyfta, ugnsrosta och mosa.

Cherie

Cherie är en delikatesspotatis med en fyllig och fast struktur. Cherie är en härligt rödskalig och avlång potatis. Det tunna skalet gör att potatisen med fördel äts hel, med skalet på. Cherie har en något söt, nötig smak av k astanj och ett gult fruktkött.

Perfekt att: Ugnsbaka, steka eller rosta hela.

Ekologisk

Vår ekologiska potatis är odlad enligt KRAV:s regler. Potatisen är sköljd i dricksvatten och klar att använda. Det självklara valet för dig som föredrar ett ekologiskt alternativ.

För mer information och bilder, kontakta:

Helena Olin, marknadschef på Svegro
Telefon: 076-721 54 38
E-post: helena.olin@svegro.se

Om Svegro

Svegro ägs och drivs av Familjen Norman sedan 1960 på Färingsö, utanför Stockholm. Man odlar och marknadsför färska örter och sallat i kruka, kvalitetsgrönsaker samt potatis året om. Som ledande inom kategorierna driver Svegro ett aktivt arbete med att ständigt utveckla nya produkter för att sprida matglädje och kunskap till alla som har ett passionerat matintresse.