Pressrum
Presskontakt
Karin Fredlund Fröjd
Innovations- & Marknadschef
Karin.fredlund.frojd@svegro.se

Senaste nytt från Svegro

Svegro utökar satsning på innovation av förädlat sortiment och anställer erfaren produktutvecklare
2020-12-16

Katarina Henriksson, agronom med inriktning livsmedel, tillträder i december en nyinrättad tjänst som produktutvecklare hos Svegro då företaget fortsätter satsa starkt på ett utökat sortiment av innovativa förädlade produkter. Med en vision om att ta fram svenska gröna smaker i världsklass ska Svegro vara en attraktiv leverantör mot både handel och konsument av ursprungsmärkta smakrika förädlade produkter.
Katarina kommer närmast från Vitamin Well. Under sina 3 år på Vitamin Well har Katarina utvecklat flera framgångsrika produktkoncept till dagligvaruhandeln inom både befintliga och nya kategorier. Katarina tar också med sig gedigen erfarenhet av kvalitetsarbete inom livsmedelsindustrin från sina tidigare arbetsgivare Lantmännen och Menigo där hon jobbat både med dagligvaruhandeln samt foodservice.
[Läs mer]
Genom att bredda sortimentet vill Svegro ta en tydligare position inom det växande hälso- och hållbarhetssegmentet med fokus på smak. De första innovationerna lanserades 2019 i form av smakrik svensk Örtpesto, tillverkad av färska örter från Svegros hållbara ekologiska växthus på Färingsö utanför Stockholm. Under 2021 och 2022 planerar Svegro att lansera ett flertal gröna smakrika koncept med basen i svensk växtbaserad råvara där Katarina kommer att driva produktutvecklingsarbetet.
– I och med rekryteringen av Katarina Henriksson så får vi egen intern kompetens inom produktutveckling av förädlade produkter och möjlighet att accelerera takten på vår innovationsresa. Vi är mycket glada över att en talang som Katarina har valt att fortsätta utveckla sin karriär hos oss, säger Karin Fredlund Fröjd, Innovations- och marknadschef Svegro.

För mer information, bilder och recept kontakta:
Karin Fredlund Fröjd, Innovations- & Marknadschef
Telefon: 0708-484310
E-post: karin.fredlund.frojd@svegro.se

Svegro Örtpesto – Sveriges godaste pesto nu ursprungsmärkt med Från Sverige
2020-10-06

Svegro Örtpesto tillverkas av ekologiska svenskodlade örter och finns i smakerna basilika, koriander och grönkål. Den är kallrörd och dessutom fri från nötter, onödiga tillsatser och konserveringsmedel. Varje burk innehåller två krukor med färska örter från Svegros växthus på Färingsö, svensk lagrad hårdost, svensk rapsolja, solroskärnor och kryddor.
– Vi är mycket stolta över att kunna ursprungsmärka vår Örtpesto med Från Sverige. Märkningen garanterar att produkten är tillverkad i Sverige och innehåller minst 75% svenska råvaror. En stark märkning som står för det som vi på Svegro tycker är viktigt, odling och produktion av svenska gröna smaker. Vår Örtpesto är en smakrik genväg i vardagen utan att kompromissa med vare sig smak eller innehåll. Jag är övertygad om att vi erbjuder Sveriges godaste pesto, säger Oscar Rosdahl, VD på Svegro.
[Läs mer]
Örtpesto passar mycket bra till bland annat pasta, vegetariska rätter, bröd, sallad, fiskrätter, grillat och kyckling. Rek. cirkapris: 29 kr/st. Finns att köpa på Willy’s, Mathem och utvalda Ica, Hemköp och Coop butiker.
Örtpesto Basilika – traditionell pesto gjord på färsk basilika, persilja, svensk lagrad hårdost, solrosfrön, vitlök, och rapsolja.
Örtpesto Grönkål – En ny svensk klassiker med finbladig grönkål, persilja, svensk lagrad hårdost, solrosfrön, vitlök och rapsolja samt smaksatt med citron.
Örtpesto Koriander – en smakrik pesto gjord på färsk koriander, persilja, solrosfrön, svensk lagrad hårdost och rapsolja samt smaksatt med chili.

För mer information, bilder och recept kontakta:
Karin Fredlund Fröjd, Innovations- & Marknadschef
Telefon: 0708-484310
E-post: karin.fredlund.frojd@svegro.se

Vi odlar framtiden med hjälp av AI
2020-05-08

Lisa Lindström, odlingschef Svegro och Erik Fredlund, AI-konsult Codon Consulting installerar framtidens odling.
Nu står det klart att Svegro beviljats ansökan hos Vinnova för att med hjälp av AI optimera resursförbrukningen i växthusen. Målet är effektivare och mer miljösmarta odlingsprocesser, säkra leveransförmågan och stärka den svenska ekologiska odlingens position.
Svegro har under de tre senaste åren halverat svinnet samt reducerat energiåtgången med cirka 20 procent. Nu inleds ett pilotprojekt för AI-styrd odling i Svegros växthus ute på Färingsö.
[Läs mer]
– Innovation- och hållbarhetsarbete finns i vårt DNA. Ekologisk produktion, fossilfri energi, re-cirkulerande näringssystem med minimal vattenförbrukning och maximalt nyttjande av solens energi är redan på plats, men vi vill göra mer, säger Lisa Lindström, odlingschef Svegro.
Precisionsodling med hjälp av AI syftar till att anpassa åtgärder och insatser för att alltid få fram samma storlek och kvalitet vid förutbestämd tidpunkt även om odlingsförutsättningarna ändras på grund av årstid eller kvalitet på insatsvaror. Små förändringar kan ha stora konsekvenser som påverkar leveransförmågan av kvalitetsgrödor i rätt tid, vilket är avgörande för att säkra svensk konkurrenskraft och position inom växthusodling.
– Genom att nyttja vår odlingskompetens tillsammans med den mängd data som AI kan bearbeta och analysera hoppas vi förbättra vår kvalitet ytterligare samt minska vårt svinn och behov av energi, menar Lisa Lindström. Framtidens odlingsproduktion kommer sannolikt att kombinera odlingsspecialisternas kunskaper med AI och som svensk marknadsledande aktör inom örter och sallat i kruka vill vi vara med och driva på den utvecklingen, fortsätter hon.
Pilotprojektet är en del av Vinnovas satsning ”Starta er AI-resa” som löper fram till och med oktober i år. För projektet tar Svegro in konsultbolaget Codon Consulting, som har omfattande erfarenhet och kunskap inom AI och maskininlärning.
– Svegro besitter stor odlingskompetens och har i alla år samlat in data från sina odlingar, både manuellt och visuellt. Vi förädlar den kunskapen med en ny unik AI-metod som är framtagen för just detta projekt, berättar Erik Fredlund, medgrundare till Codon Consulting. Istället för att med ögat ha koll på 55 000 kvadratmeter grödor bygger vi en modell som genom bilddatainsamling kan bedöma grödornas tillväxthastighet, om grödorna utvecklas enligt plan eller är i behov av åtgärd, fortsätter han.
Pilotprojektet är starten på en spännande digital innovationsresa med målet att växla upp i stor skala inom kort tid. Det är en förlängning av Svegros redan befintliga långsiktiga hållbarhetstänk och höga produktkvalitet som syftar till att gynna hela branschen.

Svegros nya förpackningar minskar plastanvändandet med 70 ton
2019-12-05

Svegros nya plastkruka är tillverkad av återvunnen plast och kan återvinnas i retursystemet till skillnad från svarta plastkrukor.
Svegros färska ekologiska örter och svenskodlade sallat får en ny, unik förpackning –framtagen av Svegro själva. Genom att använda återvunnen plast så kan de nya gröna krukorna och trågen från Svegro, till skillnad från vanliga svarta plastkrukor, återvinnas och bli del av ett cirkulärt, hållbart system.
Svegro är det enda företaget i Sveriges ört- och sallatsodlares branschorganisation som skrivit under Plastinitiativet 2022. Det lanserades av Dagligvaruleverantörers Förbund, DLF med syftet att öka graden av materialutnyttjande för just plastförpackningar.
[Läs mer]
Kristin Orrestig är chef för varuförsörjning på Svegro, hon har utfört flera hållbarhetstester med olika slags förpackningar.
– En miljövänlig plastförpackning ger en hållbarhet på nio till tio dagar. I de tester vi genomfört har vi sett att pappersförpackningar förkortar livslängden för exempelvis basilika med två till tre dagar, en skillnad på nästan en tredjedel. Det är viktigt att se hela kedjan för svinn, från växthus till kök. Därför har vi valt att fokusera på att plasthanteringen blir cirkulär, säger hon.
Kristin Orrestig har studerat polymerkemi, läran om utvinning av polymerer (plaster). Svegros nya förpackning är resultatet av hennes intresse tillsammans med noggrant testande i växthusen.
– Vår nya gröna, cirkulära förpackning är en del av Svegros långsiktiga tänk och höga produktkvalitet. Vi är marknadsledande inom färska ekologiska örter och vill gärna att vårt hållbarhetsarbete ska gynna hela branschen. Plasten medför att vi har möjlighet att bevattna trågen innan vi skickar iväg örterna och dessutom att man kan vattna i butik. Det leder till längre hållbarhet och att svinnet minskar både för butikerna och konsumenterna, säger Kristin Orrestig.
Svegros nya förpackning har ett tunnare plastsvep runt örter och sallat jämfört med tidigare. De nya krukorna, trågen och tunnare plastsvep leder fram till ett minskat plastanvändande på 70 ton per år, vilket motsvarar 4,4 miljoner bärkassar i plast.
Svegro fortsätter på detta sätt att erbjuda goda, hälsosamma produkter kryddade med inspiration och kunskap – nu med mindre miljöpåverkan.

Svegros kund- och innovationsfokus utökas genom ny försäljningschef från Arla
2019-12-03

Caroline Wetterstrand tillträder nu tjänster som Försäljningschef på Svegro och tillför bolaget stark kompetens och erfarenhet för att fortsätta bolagets transformationsresa och bli en av de mest uppskattade och professionella leverantörerna i branschen.
Caroline kommer närmast från en roll som Senior Key Account Manager på Arla Foods AB där hon i
5 år arbetat med färskvaror och ost. Hon är en starkt bidragande faktor att Arla blivit utnämnd till dagligvaruhandels högst rankade leverantör under 2 av de senaste 5 åren. Caroline har lång erfarenhet av försäljning och har arbetat med de flesta kunderna inom dagligvaru- och servicehandel både med märkesvaror och EMV.
Tidigare har Caroline jobbat med försäljning på Procter & Gamble i 8 år.
[Läs mer]
Caroline tar nu ledarskapet att accelerera Svegros transformationsresa och utveckla organisationen för att bli en av de mest uppskattade och professionella leverantörerna inom de gröna smakernas värld med kombinerat fokus på existerande basaffär i form av högkvalitativa svenska och lokala grönsaker, samt en av de viktigaste aktörerna inom förädlade, hållbara och smakrika produkter från växtriket. Genom att bredda sortimentet vill Svegro skapa framtiden inom de gröna smakernas värld och de första innovationerna lanserades i april i form av smakrik svensk Örtpesto, tillverkad av färska örter från Svegros hållbara lokala växthus på Färingsö utanför Stockholm.
Oscar Rosdahl tillträdde som VD i augusti och han genomför nu denna rekrytering för att förstärka sitt team:
- Jag är övertygad om att Caroline kommer accelerera bolagets transformationsresa genom stort fokus på kund och kategoritilllväxt och vi är mycket glada att hon valt att fortsätta utveckla sin karriär hos Svegro. Hon kommer ingå i Svegros ledningsgrupp med start från december 2019.

Svegro utökar fokus på innovation och tillsätter innovations- och marknadschef från Arla
2019-09-17

Karin Fredlund Fröjd tillträder 2019-09-16 tjänsten som Innovations- och Marknadschef på Svegro och tillför bolaget stark kompetens och erfarenhet för att fortsätta bolagets transformationsresa.
Karin kommer närmast från en roll som Senior Commercial Innovation Manager på Arla Foods AB där hon arbetat med innovation inom kategori matlagning och varit ansvarig för en av Arlas globala innovationsplattformar. Förutom lång erfarenhet av innovation har Karin tidigare arbetat med marknadsföring av flera olika kategorier både Business to Consumer och Business to Business under sina 12 år på Arla. Karin har även arbetat som Reklamchef för Däckia kedjan, Global Brand Manager på Cederroth och i ett flertal olika marknadsroller på Unilever.
[Läs mer]
Karin tar nu ledarskapet att accelerera Svegros tillväxt inom förädlade smakrika och hållbara produkter samt bygga en starkare varumärkesposition. Genom att bredda sortimentet vill Svegro ta en tydligare position inom det växande hälso- och hållbarhetssegmentet och de första innovationerna lanserades i april i form av smakrik svensk Örtpesto, tillverkad av färska örter från Svegros hållbara lokala växthus på Färingsö utanför Stockholm. Oscar Rosdahl tillträdde som VD i augusti och han genomför nu denna rekrytering för att förstärka sitt team:
– Med sin utomordentliga erfarenhet från både innovation och varumärkesbyggande inom matlagning, är vi mycket glada att välkomna Karin Fredlund Fröjd till Svegro. Hon kommer ingå i Svegros ledningsgrupp och tillföra stort värde i den transformationsresa som Svegro genomför, säger Oscar Rosdahl, VD Svegro.

Oscar Rosdahl ny vd för Svegro
2019-05-02

Den 12 augusti tar Oscar Rosdahl över som ny vd för Sveriges största grönsaksproducent Svegro, för att fortsätta företagets påbörjade transformationsresa. Han kommer närmast från Arla och efterträder Otto Drakenberg som kommer att ta över ordförandeskapet i Svegro.
Oscar Rosdahl ingår idag i den svenska ledningsgruppen i Arla i egenskap av kategoridirektör med resultat- och innovationsansvar för ost, smör och matlagningsprodukter. Han har tidigare arbetat som försäljningsdirektör på Arla och dessförinnan ansvarat för delar av den nordiska försäljningsorganisationen på Procter & Gamble.
[Läs mer]
– Svegro är ett otroligt spännande företag som ligger i framkant när det kommer till konsumenters ökade intresse för att äta grönt och hållbart. Med min bakgrund som skånsk äppelodlare känns det fantastiskt kul och motiverande att få möjligheten att få leda denna resa tillsammans med alla medarbetare på Svegro, säger Oscar Rosdahl.
Otto Drakenberg, som idag är tillförordnad vd, kommer att ta över ordförandeskapet i Svegro. Otto har mångårig erfarenhet inom dagligvarubranschen, bland annat som vd på Carlsberg Sverige och koncernchef i norska Arcus-gruppen.
– Det är väldigt roligt att få lämna över vd-skapet till Oscar som har en perfekt profil för att fortsätta den transformation av Svegro som vi har påbörjat, säger Otto Drakenberg.
Svegro accelererar nu tillväxten i verksamheten genom att utveckla förädlade produkter med utgångspunkt i egna närproducerade grönsaker. Först ut i det nya produktsortimentet är Svegro Örtpesto som lanserades i april. Genom att bredda sortimentet vill Svegro ta en tydligare position inom det växande hälso- och hållbarhetssegmentet, med målet att inom 5 år ha dubblat företagets omsättning.

Svegro lanserar örtpesto – tillverkad av räddade plantor från växthusen
2019-04-04

Svegro Örtpesto lanseras i smakerna grönkål, basilika och koriander.
Svegro utökar sitt sortiment med en helt ny produktkategori och lanserar Svegro Örtpesto i smakerna basilika, grönkål och koriander. Örtpeston är gjord på räddade överskottsplantor från växthuset på Färingsö, vilket bidrar till att minska svinnet från Svegros odlingar.
Nyheten Svegro Örtpesto tillverkas av ekologiska svenskodlade örter och kommer att säljas i smakerna basilika, koriander och grönkål. Den är kallblandad och dessutom helt fri från nötter, onödiga tillsatser och konserveringsmedel.De nya produkterna blir också de första att bära Svegros egen märkning Räddat gröntsom används för produkter baserade på räddade råvaror, och fungerar som en del i Svegros övergripande hållbarhetsarbete.
[Läs mer]
– Räddat grönt är vårt sätt att varsamt ta vara på det som odlas. Vid odling, skörd och packning kommer det alltid att finnas örter och blad som inte kan säljas. De håller precis samma höga kvalitet som resten av våra plantor men kan vara för små, eller i överskott. Dessa blad räddas nu genom att gå vidare till tillverkningen av vår goda örtpesto, med målet att bidra till minskat svinn i hela matkedjan, säger Kristin Orrestig, Produktionschef på Svegro.
Utöver ekologiska örter och blad från Svegros odlingar på Färingsö innehåller samtliga smaker av örtpeston endast ett fåtal, noga utvalda ingredienser av hög kvalitet. Upplevelsen ska vara densamma som om produkten varit hemgjord.
Svegro Örtpesto kan användas till allt ifrån pasta, rotfrukter och grillat till olika vegetariska rätter, fisk, sallad och bröd. Produkterna finns i butik från v. 15. Rek. cirkapris: 36 kr/st.
Örtpesto Basilika – Originalet
Traditionell pesto gjord på färsk basilika, persilja, lagrad svensk hårdost, solrosfrön, vitlök och rapsolja.
Örtpesto Koriander – En smakrik utmanare med sting
En smakrik pesto gjord på färsk koriander, persilja, solrosfrön, lagrad svensk hårdost och rapsolja samt smaksatt med chili.
Örtpesto Grönkål – En ny svensk klassiker
Finbladig grönkål, persilja, lagrad svensk hårdost, solrosfrön, vitlök och rapsolja samt smaksatt med citron.
