Pressrum

Pressrum


Presskontakt

Anette Wallner
Sekreterare
anette.wallner@svegro.se
Senaste nytt från Svegro

Svegro lanserar svenska veganska bondbönsgrytor

2021-09-07

Svegros Bondbönsgrytor

Svegro Bondbönsgryta kommer i två härliga smaker, Oregano & Citron samt Timjan & Chili.

Nu lanserar Svegro den veganska nyheten Bondbönsgryta – en god och näringsrik gryta full av fiber och protein, som lagats på en bas av svenska bondbönor och rotfrukter med en fyllig smak av gröna örter. Grytan är färdig att värmas och kommer i två härliga och inspirerande smaker; Timjan & Chili och Oregano & Citron.

Allt fler väljer att äta veganskt, både för miljön och hälsans skull. I snitt äter svenskarna minst 3 veganska eller vegetariska måltider varje vecka och andelen konsumenter som helt väljer bort kött har ökat från 9 till 12 procent mellan 2019 och 20201. Svegro Bondbönsgryta innehåller noggrant utvalda växtbaserade ingredienser av hög kvalitet och är färdig att värma i mikro. Servera grytan som den är eller tillsammans med ris, matgryn eller pasta.

[Läs mer]

Svegro skapar självförsörjning genom AI

2021-04-19

Svegro skapar självförsörjning genom AI

Lisa Lindström, odlingschef på Svegro och Erik Fredlund från Codon Consulting utvärderar datainsamling från pilotprojektet på basilika.

Svegro har på kort tid beviljats sitt andra anslag för innovationsutveckling hos Vinnova 
– för att utveckla en storskalig digital odlingsplattform med integrerad AI-teknik. Syftet med plattformen är att automatisera övervakning och styrning av odling i växthus. Med hjälp av bilddatainsamling som kan bedöma grödors tillväxt och hälsa, vill Svegro göra det möjligt för inomhusodlare att minska sin energiförbrukning och skapa en mer effektiv livsmedelsproduktion.

Våren 2020 fick Svegro grönt ljus av Vinnova att starta upp ett pilotprojekt för AI-styrd 
odling i växthuset på Färingsö utanför Stockholm, tillsammans med konsultbolaget Codon Consulting. Under ett halvår genomfördes en omfattande studie på basilika med flera framgångsrika resultat. Bland annat kunde Svegro identifiera avvikelser i grödornas kvalitet och föreslå justeringar av odlingsklimat, allt för att säkra leveransförmåga vid önskat skördedatum. Nu tas nästa steg i projektet genom utvecklingen av ett storskaligt system för digital inomhusodling, som beräknas vara klart 2022.

[Läs mer]

Svegro lanserar nya svenska örtsåser

2021-03-13

Svegro Örtsås

Lagom till våren utökar Svegro sitt sortiment och lanserar två nya örtsåser – lagade på frisk majonnäs och färska örter. Såserna är tillagade på svenskodlade örter från växthuset på Färingsö utanför Stockholm med gröna, inspirerande smaker och en upplevelse av hemlagat.

Svegro Örtsåser är ursprungsmärkta med Från Sverige och innehåller noga utvalda ingredienser av hög kvalitet. Såserna passar perfekt som tillbehör till såväl vegetariskt, fisk och grillat, som till dipp för grönsaker. Välj mellan smakerna ORIGINAL med en spännande mix av basilika, oregano, persilja och soltorkad tomat. Eller MYNTA & KORIANDER som hämtat inspiration från mellanöstern, där jalapeño, lime och persilja förhöjer smakupplevelsen och sätter guldkant på middagen.

[Läs mer]

Svegro utökar satsning på innovation av förädlat sortiment och anställer erfaren produktutvecklare

2020-12-16

Svegro utökar satsning på innovation av förädlat sortiment och anställer erfaren produktutvecklare

Katarina Henriksson, agronom med inriktning livsmedel, tillträder i december en nyinrättad tjänst som produktutvecklare hos Svegro då företaget fortsätter satsa starkt på ett utökat sortiment av innovativa förädlade produkter. Med en vision om att ta fram svenska gröna smaker i världsklass ska Svegro vara en attraktiv leverantör mot både handel och konsument av ursprungsmärkta smakrika förädlade produkter.

Katarina kommer närmast från Vitamin Well. Under sina 3 år på Vitamin Well har Katarina utvecklat flera framgångsrika produktkoncept till dagligvaruhandeln inom både befintliga och nya kategorier. Katarina tar också med sig gedigen erfarenhet av kvalitetsarbete inom livsmedelsindustrin från sina tidigare arbetsgivare Lantmännen och Menigo där hon jobbat både med dagligvaruhandeln samt foodservice.

[Läs mer]

Svegro Örtpesto – Sveriges godaste pesto nu ursprungsmärkt med Från Sverige

2020-10-06

Svegro Örtpesto – Sveriges godaste pesto nu ursprungsmärkt med Från Sverige

Svegro Örtpesto tillverkas av ekologiska svenskodlade örter och finns i smakerna basilika, koriander och grönkål. Den är kallrörd och dessutom fri från nötter, onödiga tillsatser och konserveringsmedel. Varje burk innehåller två krukor med färska örter från Svegros växthus på Färingsö, svensk lagrad hårdost, svensk rapsolja, solroskärnor och kryddor.

– Vi är mycket stolta över att kunna ursprungsmärka vår Örtpesto med Från Sverige. Märkningen garanterar att produkten är tillverkad i Sverige och innehåller minst 75% svenska råvaror. En stark märkning som står för det som vi på Svegro tycker är viktigt, odling och produktion av svenska gröna smaker. Vår Örtpesto är en smakrik genväg i vardagen utan att kompromissa med vare sig smak eller innehåll. Jag är övertygad om att vi erbjuder Sveriges godaste pesto, säger Oscar Rosdahl, VD på Svegro.

[Läs mer]

Vi odlar framtiden med hjälp av AI

2020-05-08

Svegro odlar framtiden med hjälp av AI

Lisa Lindström, odlingschef Svegro och Erik Fredlund, AI-konsult Codon Consulting installerar framtidens odling.

Nu står det klart att Svegro beviljats ansökan hos Vinnova för att med hjälp av AI optimera resursförbrukningen i växthusen. Målet är effektivare och mer miljösmarta odlingsprocesser, säkra leveransförmågan och stärka den svenska ekologiska odlingens position.

Svegro har under de tre senaste åren halverat svinnet samt reducerat energiåtgången med cirka 20 procent. Nu inleds ett pilotprojekt för AI-styrd odling i Svegros växthus ute på Färingsö.

[Läs mer]

Svegros nya förpackningar minskar plastanvändandet med 70 ton

2019-12-05

Svegros nya plastkruka är tillverkad av återvunnen plast och kan återvinnas i retursystemet till skillnad från svarta plastkrukor.

Svegros färska ekologiska örter och svenskodlade sallat får en ny, unik förpackning –framtagen av Svegro själva. Genom att använda återvunnen plast så kan de nya gröna krukorna och trågen från Svegro, till skillnad från vanliga svarta plastkrukor, återvinnas och bli del av ett cirkulärt, hållbart system.

Svegro är det enda företaget i Sveriges ört- och sallatsodlares branschorganisation som skrivit under Plastinitiativet 2022. Det lanserades av Dagligvaruleverantörers Förbund, DLF med syftet att öka graden av materialutnyttjande för just plastförpackningar.

[Läs mer]

Svegros kund- och innovationsfokus utökas genom ny försäljningschef från Arla

2019-12-03

Caroline Wetterstrand, Försäljningschef

Caroline Wetterstrand tillträder nu tjänster som Försäljningschef på Svegro och tillför bolaget stark kompetens och erfarenhet för att fortsätta bolagets transformationsresa och bli en av de mest uppskattade och professionella leverantörerna i branschen.

Caroline kommer närmast från en roll som Senior Key Account Manager på Arla Foods AB där hon i 
5 år arbetat med färskvaror och ost. Hon är en starkt bidragande faktor att Arla blivit utnämnd till dagligvaruhandels högst rankade leverantör under 2 av de senaste 5 åren. Caroline har lång erfarenhet av försäljning och har arbetat med de flesta kunderna inom dagligvaru- och servicehandel både med märkesvaror och EMV. 
Tidigare har Caroline jobbat med försäljning på Procter & Gamble i 8 år.

[Läs mer]

Svegro utökar fokus på innovation och tillsätter innovations- och marknadschef från Arla

2019-09-17

Karin Fredlund Fröjd tillträder 2019-09-16 tjänsten som Innovations- och Marknadschef på Svegro och tillför bolaget stark kompetens och erfarenhet för att fortsätta bolagets transformationsresa.

Karin kommer närmast från en roll som Senior Commercial Innovation Manager på Arla Foods AB där hon arbetat med innovation inom kategori matlagning och varit ansvarig för en av Arlas globala innovationsplattformar. Förutom lång erfarenhet av innovation har Karin tidigare arbetat med marknadsföring av flera olika kategorier både Business to Consumer och Business to Business under sina 12 år på Arla. Karin har även arbetat som Reklamchef för Däckia kedjan, Global Brand Manager på Cederroth och i ett flertal olika marknadsroller på Unilever.

[Läs mer]

Oscar Rosdahl ny vd för Svegro

2019-05-02

Den 12 augusti tar Oscar Rosdahl över som ny vd för Sveriges största grönsaksproducent Svegro, för att fortsätta företagets påbörjade transformationsresa. Han kommer närmast från Arla och efterträder Otto Drakenberg som kommer att ta över ordförandeskapet i Svegro.

Oscar Rosdahl ingår idag i den svenska ledningsgruppen i Arla i egenskap av kategoridirektör med resultat- och innovationsansvar för ost, smör och matlagningsprodukter. Han har tidigare arbetat som försäljningsdirektör på Arla och dessförinnan ansvarat för delar av den nordiska försäljningsorganisationen på Procter & Gamble.

[Läs mer]

Svegro lanserar örtpesto – tillverkad av räddade plantor från växthusen

2019-04-04

Svegro Örtpesto lanseras i smakerna grönkål, basilika och koriander.

Svegro utökar sitt sortiment med en helt ny produktkategori och lanserar Svegro Örtpesto i smakerna basilika, grönkål och koriander. Örtpeston är gjord på räddade överskottsplantor från växthuset på Färingsö, vilket bidrar till att minska svinnet från Svegros odlingar.

Nyheten Svegro Örtpesto tillverkas av ekologiska svenskodlade örter och kommer att säljas i smakerna basilika, koriander och grönkål. Den är kallblandad och dessutom helt fri från nötter, onödiga tillsatser och konserveringsmedel.De nya produkterna blir också de första att bära Svegros egen märkning Räddat gröntsom används för produkter baserade på räddade råvaror, och fungerar som en del i Svegros övergripande hållbarhetsarbete.

[Läs mer]