fbpx
Så här odlar och packar viSå här odlar och packar viSå här odlar och packar viSå här odlar och packar viSå här odlar och packar viSå här odlar och packar viSå här odlar och packar viSå här odlar och packar viSå här odlar och packar viSå här odlar och packar viSå här odlar och packar viSå här odlar och packar vi

I växthusen vid Thorslunda gård på Färingsö utanför Stockholm odlar vi primörsallater och ett 20-tal färska örter i kruka. Vår potatis odlas av utvalda producenter i hela Sverige.

Våra sallater och örter

Från frö till färdig planta

Varje frö är noga utvalt och sätts i en kruka med torv. Efter att de har såtts så flyttas krukorna till groningskammaren, som är ett slutet, varmt rum med hög luftfuktighet, för att sätta fart på tillväxten. Här står krukorna i en till sju dagar. Fröna gror olika fort beroende på vilken ört eller sallat det handlar om.

Första flytten

När fröna grott flyttas de ut till ”barnkammaren”. Här vattnas växterna ovanifrån och får växa till sig i 10 – 14 dagar. Det är viktigt att plantorna utvecklar ett ordentligt rotsystem innan det är dags för nästa förflyttning.

Tillväxt med näring och ljus

I växthusets odlingsbanor ställs krukorna med de små plantorna i rännor där de bevattnas underifrån med näringslösning. Plantorna tar bara upp den näring de behöver. Det som inte behövs recirkuleras i systemet. På så sätt undviker vi att släppa ut näringsämnen i naturen och grundvattnet. I början när plantorna är små står rännorna tätt. Allt eftersom plantorna växer så glesas rännorna ut. Tekniken gör att vi utnyttjar odlingsytan maximalt. När det är dåligt med solljus ute belyser vi våra plantor med egna ljuskällor.

Sista resan till din tallrik

Beroende på produkt och årstid är produkterna färdiga för skörd efter ca fyra till sju veckor. Varje ört eller sallat skördas för hand och kvaliteten kontrolleras noga i varje kruka innan de läggs i en påse med produktens namn på. Därefter transporteras de nyskördade grönsakerna till packstationen för en sista kvalitetskontroll innan de manuellt packas i lådor. De packade produkterna kyls ned under natten (förutom basilika som är känslig för kyla) innan de transporteras vidare.
Allt detta gör vi för att du alltid ska hitta färska och fräscha örter och sallater i din butik, och kunna njuta av de friska aromerna när de väl landar på din tallrik.

Vår potatis

God sättpotatis och bra odlingsmiljö

Potatis är som vin. Ju bättre odlingsmiljö, desto finare smak. Vår potatis kommer från utvalda potatisodlare i hela landet. De flesta finns i Halland, Östergötland och på Gotland. Vi har också några färskpotatisleverantörer på Bjärehalvön.

Hög kvalitet på sättpotatisen i kombination med rikligt med vatten och skötsel under odlingsperioden är hemligheten bakom goda exemplar. När potatisen är färdig tar odlarna upp den och lagrar den på gården och därefter levereras den till våra packerier.

När potatisen kommer till våra packerier

Tvättning höjer kvaliteten på potatisen. Det är svårt att avgöra om en jordig knöl är grönfärgad eller skadad. Därför tvättar vi vår potatis i rent dricksvatten och sorterar bort dåliga exemplar innan den kvalitetskontrolleras och förpackas till dig.

Välsmakande knölar

Vi provsmakar och väljer ut de godaste sorterna. Idag erbjuder vi ett 20-tal utvalda höst- och vintersorter, från Princess till den klassiska King Edward. Vi har också olika sorters färskpotatis och delikatesspotatis som Amandine, Mandel och Sparris i vårt sortiment.

Alla våra svenska odlare kontrolleras löpande och är anslutna till det svenska kvalitets- och miljöledningssystemet IP (Integrerad Produktion). 

Under våren och sommaren, då vi väntar på en ny skörd av svensk potatis, kan vi behöva komplettera med importerad potatis från utvalda producenter.

Våra packerier arbetar enligt SMAK:s (Svensk Matpotatiskontroll) riktlinjer för integrerad produktion (RIP) och vi anger vår kvalitét på potatisen enligt SMAK:s klassificeringssystem.

Allt för att du som konsument ska ha tillgång till Svegros breda utbud av kvalitétspotatis året runt.

Primörpotatis och vällagrade knölar

I maj-juni kommer nypotatisen, som de säger i Skåne. Från primörpotatis och färskpotatis till sommarpotatis. Färskpotatisen har ett tunt skal och innehåller mycket vatten. Höst- och vinterpotatisen säljs från oktober fram till maj nästa år. Den sena potatisen mognar i jorden och får därför ett tjockare och tåligt skal. Det är därför den kan lagras så länge.