Press

Arkiv

Oscar Rosdahl ny vd för Svegro

2019-05-02
Oscar Rosdahl

Den 12 augusti tar Oscar Rosdahl över som ny vd för Sveriges största grönsaksproducent Svegro, för att fortsätta företagets påbörjade transformationsresa. Han kommer närmast från Arla och efterträder Otto Drakenberg som kommer att ta över ordförandeskapet i Svegro.

Oscar Rosdahl ingår idag i den svenska ledningsgruppen i Arla i egenskap av kategoridirektör med resultat- och innovationsansvar för ost, smör och matlagningsprodukter. Han har tidigare arbetat som försäljningsdirektör på Arla och dessförinnan ansvarat för delar av den nordiska försäljningsorganisationen på Procter & Gamble.

– Svegro är ett otroligt spännande företag som ligger i framkant när det kommer till konsumenters ökade intresse för att äta grönt och hållbart. Med min bakgrund som skånsk äppelodlare känns det fantastiskt kul och motiverande att få möjligheten att få leda denna resa tillsammans med alla medarbetare på Svegro, säger Oscar Rosdahl.

Otto Drakenberg, som idag är tillförordnad vd, kommer att ta över ordförandeskapet i Svegro. Otto har mångårig erfarenhet inom dagligvarubranschen, bland annat som vd på Carlsberg Sverige och koncernchef i norska Arcus-gruppen.

– Det är väldigt roligt att få lämna över vd-skapet till Oscar som har en perfekt profil för att fortsätta den transformation av Svegro som vi har påbörjat, säger Otto Drakenberg.

Svegro accelererar nu tillväxten i verksamheten genom att utveckla förädlade produkter med utgångspunkt i egna närproducerade grönsaker. Först ut i det nya produktsortimentet är Svegro Örtpesto som lanserades i april. Genom att bredda sortimentet vill Svegro ta en tydligare position inom det växande hälso- och hållbarhetssegmentet, med målet att inom 5 år ha dubblat företagets omsättning.



För mer information, kontakta:

Anette Wallner

Telefon: 08-602 23 33

E-post: anette.wallner@svegro.se

Svegro ägs och drivs av Familjen Norman sedan 1960 på Färingsö, utanför Stockholm. Vi odlar ekologiska färska örter och sallat i kruka, samt packar kvalitetsgrönsaker och potatis året om. Som ledande inom kategorierna driver Svegro ett aktivt arbete med att ständigt utveckla nya produkter för att sprida inspiration och kunskap till alla som har ett passionerat matintresse.

Svegro omsätter cirka 350 miljoner kronor om året och sysselsätter cirka 90 personer i Thorslunda och Skänninge.

Svegro lanserar örtpesto – tillverkad av räddade plantor från växthusen

2019-04-04

Svegro Örtpesto lanseras i smakerna grönkål, basilika och koriander.

Svegro utökar sitt sortiment med en helt ny produktkategori och lanserar Svegro Örtpesto i smakerna basilika, grönkål och koriander. Örtpeston är gjord på räddade överskottsplantor från växthuset på Färingsö, vilket bidrar till att minska svinnet från Svegros odlingar.

Nyheten Svegro Örtpesto tillverkas av ekologiska svenskodlade örter och kommer att säljas i smakerna basilika, koriander och grönkål. Den är kallblandad och dessutom helt fri från nötter, onödiga tillsatser och konserveringsmedel.De nya produkterna blir också de första att bära Svegros egen märkning Räddat gröntsom används för produkter baserade på räddade råvaror, och fungerar som en del i Svegros övergripande hållbarhetsarbete.

– Räddat grönt är vårt sätt att varsamt ta vara på det som odlas. Vid odling, skörd och packning kommer det alltid att finnas örter och blad som inte kan säljas. De håller precis samma höga kvalitet som resten av våra plantor men kan vara för små, eller i överskott. Dessa blad räddas nu genom att gå vidare till tillverkningen av vår goda örtpesto, med målet att bidra till minskat svinn i hela matkedjan, säger Kristin Orrestig, Produktionschef på Svegro.

Utöver ekologiska örter och blad från Svegros odlingar på Färingsö innehåller samtliga smaker av örtpeston endast ett fåtal, noga utvalda ingredienser av hög kvalitet. Upplevelsen ska vara densamma som om produkten varit hemgjord.

Svegro Örtpesto kan användas till allt ifrån pasta, rotfrukter och grillat till olika vegetariska rätter, fisk, sallad och bröd. Produkterna finns i butik från v. 15. Rek. cirkapris: 36 kr/st.



Örtpesto Basilika

Originalet

Traditionell pesto gjord på färsk basilika, persilja, Västerbottensost, solrosfrön, vitlök och rapsolja.



Örtpesto Koriander

En smakrik utmanare
med sting

En smakrik pesto gjord på färsk koriander, persilja, solrosfrön, Västerbottensost och rapsolja samt smaksatt med chili.



Örtpesto Grönkål

En ny svensk klassiker

Finbladig grönkål, persilja, Västerbottensost, solrosfrön, vitlök och rapsolja samt smaksatt med citron.




För mer information, kontakta:

Anette Wallner

Telefon: 08-602 23 33

E-post: anette.wallner@svegro.se

Svegro ägs och drivs av Familjen Norman sedan 1960 på Färingsö, utanför Stockholm. Vi odlar ekologiska färska örter och sallat i kruka, samt packar kvalitetsgrönsaker och potatis året om. Som ledande inom kategorierna driver Svegro ett aktivt arbete med att ständigt utveckla nya produkter för att sprida inspiration och kunskap till alla som har ett passionerat matintresse.

Svegro omsätter cirka 350 miljoner kronor om året och sysselsätter cirka 90 personer i Thorslunda och Skänninge.

Medelhavet tar plats i örthyllan: Svegro lanserar nyheten grekisk basilika

2019-02-19
Svegro Orangeri | Grekisk Basilika

Svegros grekiska basilika finns i utvalda butiker från mars 2019.

Svegro utökar sitt örtsortiment med en ny spännande basilikasort, den grekiska basilikan. Från och med mars finns örten i utvalda butiker. Örten har små, fina blad och gör sig lika bra i köksfönstret som i maträtter.

Grekisk basilika, även kallad klotbasilika eller småbladig basilika, är det senaste tillskottet i Svegros örtfamilj. De små bladen doftar kryddigt av nejlika och smaken påminner om den vanliga basilikan, men är mildare i tonen. Fina smakkompisar är tomat och olika ostar som fetaost, mozzarella eller ricotta. Örten ger även en härlig ton i mustiga grytor och gratänger och passar bra i sallader.

Den grekiska basilikan är med sitt tätväxta, trädformade utseende mycket dekorativ, och eftersom den håller bra i rumstemperatur kan den med fördel få pryda både köksbänk och fönsterbräda.

Grekisk basilika finns i utvalda butiker från mars 2019. Rek. ca. pris 29 kr/st.

Örtfakta | Svegro Orangeri | Grekisk Basilika

Receptförslag: Tomat- och rödbetssallad med grekisk basilika

Ingredienser
4 portioner som tillbehör.
2 tomater, skivade
2 kokta rödbetor, skalade och skivade
150 g fetaost
1 kruka grekisk basilika, plockade blad
3 msk olivolja
havssalt
nymald svartpeppar

Gör så här:
Lägg ut tomat- och rödbetsskivorna på ett fat. Placera osten ovanpå och strö över basilikabladen. Ringla på oljan och krydda med salt och peppar. Servera till t ex grillat lamm, grillad kyckling eller på en buffé.
Receptförslag: Tomat- och rödbetssallad med grekisk basilika

För mer information, kontakta:

Anette Wallner

Telefon: 08-602 23 33

E-post: anette.wallner@svegro.se

Svegro ägs och drivs av Familjen Norman sedan 1960 på Färingsö, utanför Stockholm. Vi odlar ekologiska färska örter och sallat i kruka, samt packar kvalitetsgrönsaker och potatis året om. Som ledande inom kategorierna driver Svegro ett aktivt arbete med att ständigt utveckla nya produkter för att sprida inspiration och kunskap till alla som har ett passionerat matintresse.

Svegro omsätter cirka 350 miljoner kronor om året och sysselsätter cirka 90 personer i Thorslunda och Skänninge.

Svegro finalist i Årets Varumärkesresa 2018

2018-12-20

Marknadsföreningen i Stockholm (MIS) har utsett Svegro till en av finalisterna i Årets Varumärkesresa 2018. Övriga finalister inom kategorin är Klarna, E.ON och Coop. Vinnaren presenteras den 6e februari på Fotografiska i Stockholm.

Utmärkelsen Årets Varumärkesresa delas ut av MIS till ett företag som genom nytänkande åstadkommit en lyckad förflyttning av sitt varumärke under föregående år. Juryarbetet är nu avklarat och de fyra finalisterna för i år har presenterats. Svegro är en av dem.

– Vi är såklart otroligt glada och stolta över att ha utsetts till en av finalisterna. Varumärkesförflyttningen är ett insiktsdrivet långsiktigt arbete som började för några år sedan och där vi målmedvetet har arbetat på alla plan för att nå dit vi är idag. Under 2018 har hela omställningen genomförts i tätt samspel mellan identitet, innovation, förpackningsdesign och kommunikation. Ett integrerat arbete som har gett oss fantastiska resultat trots små resurser, säger Helena Olin, marknadschef på Svegro.

Tillsammans med utmärkelsen Årets Varumärkesresa, delar MIS även ut Årets Marknadschef, Årets Framtidslöfte och Årets Distributör 2018. Samtliga finalister inom de olika kategorierna är:

Finalister Årets Marknadschef 2018
Emma Stjernlöf, ADIDAS
Emelie Mannheimer, TENGBOM
Marie Wedin, COOP
Per Carleö, VOLVO CARS

Finalister Årets Framtidslöfte 2018
Karin Bjerde, KOGNITY
Madeleine Lindgren, BISNODE
Siduri Poli, CHANGERS HUB
Sabina Wizander, KRY

Finalister Årets Disruptör 2018
GLOBHE
SANA LABS
TELNESS
TRANSFER GALAXY

Finalister Årets Varumärkesresa 2018
COOP
E.ON
KLARNA
SVEGRO

Läs mer om utmärkelserna på MIS hemsida.

För mer information, kontakta:

Anette Wallner

Telefon: 08-602 23 33

E-post: anette.wallner@svegro.se

Svegro ägs och drivs av Familjen Norman sedan 1960 på Färingsö, utanför Stockholm. Vi odlar ekologiska färska örter och sallat i kruka, samt packar kvalitetsgrönsaker och potatis året om. Som ledande inom kategorierna driver Svegro ett aktivt arbete med att ständigt utveckla nya produkter för att sprida inspiration och kunskap till alla som har ett passionerat matintresse.

Svegro omsätter cirka 350 miljoner kronor om året och sysselsätter cirka 90 personer i Thorslunda och Skänninge.

Svegro driver hållbarhetsarbetet framåt och lanserar fler miljövänliga förpackningar

2018-10-24
Svegro Delikatesspotatis från Sverige

Svegros nya potatispåse i papper är designad för att gynna både miljön och potatisens hållbarhet.

 
Svegro fortsätter minska på plast till förmån för papper, och relanserar nu den populära svenskodlade delikatesspotatisen i miljövänligt förpackningskoncept med ny design. Lanseringen är en del i ett större hållbarhetsarbete som lett till att ca 95 procent av alla Svegros potatisförpackningar idag består av papper. Ambitionen är att på sikt ersätta samtliga plastförpackningar inom potatissortimentet med varianter i papper.

Potatis är en av många älskad råvara som funnits i Sverige ända sedan 1600-talet och idag äter svenskarna i snitt hela 50 kg potatis per person och år. För att ta hand om potatisen på bästa sätt är förvaringsmiljön viktig, därför är Svegros nya potatispåse i papper designad för att gynna både miljön och potatisens hållbarhet. Förpackningen skapar en mörk och luftig miljö som ökar potatisens livslängd och kvalitet, och minskar därmed risken för matsvinn.

– Som en ledande aktör inom potatiskategorin ser vi det som självklart att driva på utvecklingen och våra kollegor i branschen mot hållbara förpackningsalternativ. Utöver förpackningsarbetet ser vi även över produktionen i stort för att kunna minska vårt klimatavtryck. Det är en resa som tar tid, och dessa nya förpackningar är ytterligare ett stort steg på vägen, säger Helena Olin, marknadschef på Svegro.

Precis som all Svegros potatis kommer delikatesspotatisen från utvalda svenska odlare och har märkningen Från Sverige*. De fem populära sorterna hyllas nu lite extra genom att var och en har fått en egen historia om sin speciella karaktär skriven på förpackningen; historierna beskriver den röda älsklingen cherie, den nötsmakande dansken asparages, den svenska klassikern mandel, potatisarnas potatis michelle och den svenska fransyskan amandine. Förpackningarna kommer även med ett recept på baksidan tillsammans med ett titthål. Delikatesspotatisen är tvättad och noga utvald för att den ska ha en jämn storlek som ger samma koktid. Det tunna fina skalet gör att den både kan kokas och ätas med skalet på.

Förpackningarna kommer i 900 gram och packas i Svegros packeri i Skänninge. De finns tillgängliga i butik från vecka 43 med ett rek. cirkapris på 30 kr.

Bra att veta om potatisens hållbarhet:

1. Om groddar börjar synas är det bara att skära bort dem. Det är helt enkelt ett tecken på att potatisen mår bra!

2. Vid ljusinsläpp, exempelvis från åkern, hanteringen eller i butiken kan det uppstå gröna partier – skär bort partiet och ät resten av potatisen.

3. Potatis bör förvaras mörkt och svalt som i en jordkällare.

Svegro Delikatesspotatis

För recept och inspiration, besök gärna Svegros webbplats Svegro.se eller Instagram @svegrosverige.

*märkningen Från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning som används på livsmedel som är odlade och tillverkade i Sverige. Mer information finns på märkningens hemsida.

 

För inspirerande potatisrecept, besök gärna http://svegro.se/vara-recept/samlingar/potatisratter/eller följ Svegro på Instagram: @svegrosverige.

 

Svegro ägs och drivs av Familjen Norman sedan 1960 på Färingsö, utanför Stockholm. Vi odlar ekologiska färska örter och sallat i kruka, samt packar kvalitetsgrönsaker och potatis året om. Som ledande inom kategorierna driver Svegro ett aktivt arbete med att ständigt utveckla nya produkter för att sprida inspiration och kunskap till alla som har ett passionerat matintresse.

Svegro omsätter cirka 350 miljoner kronor om året och sysselsätter cirka 90 personer i Thorslunda och Skänninge.

För mer information, kontakta:

Anette Wallner

Telefon: 08-602 23 33

E-post: anette.wallner@svegro.se

Svegro ägs och drivs av Familjen Norman sedan 1960 på Färingsö, utanför Stockholm. Vi odlar ekologiska färska örter och sallat i kruka, samt packar kvalitetsgrönsaker och potatis året om. Som ledande inom kategorierna driver Svegro ett aktivt arbete med att ständigt utveckla nya produkter för att sprida inspiration och kunskap till alla som har ett passionerat matintresse.

Svegro omsätter cirka 350 miljoner kronor om året och sysselsätter cirka 90 personer i Thorslunda och Skänninge.

Potatispynta köket i vinter

2018-10-03
Nyhet Svegro Jordkällare Julpotatis

Amaryllis, julgran och järnek pryder Svegros säsongsförpackningar med potatis. Potatisen är 100 % svenskodlad.

 

I vinter pryds tre av Svegros potatisförpackningar av nya säsongsenliga motiv. Amaryllis, järnek och en hel gran får ta plats på potatispåsarna och blir en fin detalj på köksbänken under mörkertidens matlagning.

Förpackningarna är tillverkade i papper och är bra för miljön såväl som potatisens hållbarhet. Säsongspotatisen är helt och hållet svenskodlad och består av utvalda och jämnstora, tvättade potatisar av mjölig karaktär: perfekta för helgernas alla maträtter.

Svegros säsongspotatis finns i butik v. 47- v. 6.

Rekommenderat ca. pris: 2 kg – 30 kr, 900 g – 20 kr.

 

För inspirerande potatisrecept, besök gärna http://svegro.se/vara-recept/samlingar/potatisratter/eller följ Svegro på Instagram: @svegrosverige.

Svegro ägs och drivs av Familjen Norman sedan 1960 på Färingsö, utanför Stockholm. Vi odlar ekologiska färska örter och sallat i kruka, samt packar kvalitetsgrönsaker och potatis året om. Som ledande inom kategorierna driver Svegro ett aktivt arbete med att ständigt utveckla nya produkter för att sprida inspiration och kunskap till alla som har ett passionerat matintresse.

Svegro omsätter cirka 350 miljoner kronor om året och sysselsätter cirka 90 personer i Thorslunda och Skänninge.

För mer information, kontakta:

Anette Wallner

Telefon: 08-602 23 33

E-post: anette.wallner@svegro.se

Svegro ägs och drivs av Familjen Norman sedan 1960 på Färingsö, utanför Stockholm. Vi odlar ekologiska färska örter och sallat i kruka, samt packar kvalitetsgrönsaker och potatis året om. Som ledande inom kategorierna driver Svegro ett aktivt arbete med att ständigt utveckla nya produkter för att sprida inspiration och kunskap till alla som har ett passionerat matintresse.

Svegro omsätter cirka 350 miljoner kronor om året och sysselsätter cirka 90 personer i Thorslunda och Skänninge.

Svegro minskar plasterna: lanserar sommarörter i pappersförpackning

2018-06-20

Svegro växlar upp hållbarhetsarbetet och lanserar Sommarmynta och Sommarbasilika i miljövänlig pappersförpackning. Örterna som tillhör Premiumsortimentet är extra storbladiga och kraftiga plantor.

Under 2017 genomförde Svegro ett varumärkesarbete som resulterade i både ny förpackningsdesign och ett utvecklat produktutbud. Familjeföretaget har också sedan några år tillbaka arbetat med ekologisk hållbarhet på sina odlingar på Färingsö utanför Stockholm, där höga krav ställts på miljöhänsyn och livsmedelssäkerhet. Produkterna är också KRAV-märkta, vilket bland annat innebär kontroll av den ekologiska produktionen i alla led, till dess att märket sätts på förpackningen. Märkningen ställer höga krav på socialt ansvar såväl som hälsa och klimatpåverkan.

Som drivande av utvecklingen inom kategorin svenska örter och sallater vill Svegro nu ta ytterligare ett steg framåt vad gäller hållbarhet och miljömedvetenhet på marknaden.

-Självklart vill vi som livsmedelsproducent vara med och ta vårt ansvar för att minska användandet av plaster. Målet för oss på Svegro är att även se över andra delar av vårt sortiment med miljövänliga förpackningsalternativ. Även om vi har en bit kvar till att helt kunna förverkliga detta så ser vi dessa två nya pappersförpackningar som en viktig del av resan, säger Helena Olin, marknadschef på Svegro.

Först ut i den nya pappersförpackningen är nyheterna Sommarmynta och Sommarbasilika. Örterna är limiterade och finns att tillgå under sommarsäsongen som en del av Svegros Premiumsortiment. Plantorna i Premiumsortimentet är storbladiga och extra kraftiga, och därför särskilt lämpliga att plantera om. För att underlätta för konsumenten att göra denna omplantering hemma finns därför odlingstips tryckta direkt på förpackningen.

Uppdatering av förpackningar är en miljöbesparande åtgärd som även skett i Svegros potatissortiment, där pappkartonger för finpotatis samt papperspåse för ekologisk potatis har införts. Detta innebär dessutom en optimering av potatisens förvaringsmiljö, vilket ökar livslängden på potatisen och därmed minskar risken för matsvinn.

Så lyckas du med omplantering av örter:

1. Ta upp örten ur krukan och luckra upp rötterna. Återvinn krukan.

2. Sätt örten i ny matjord.

3. Placera den soligt och vattna rikligt. Den ska aldrig vara helt torr.

4. Nyp av så många blad som du behöver. Ät till nypotatis, grillad fisk eller primörer. 

 

Sommarbasilika och Sommarmynta finns i utvalda butiker i Stockholm v.26 – v.35. Örterna är ekologiskt odlade, KRAV-märkta och ursprungsmärkta med Från Sverige.

(mer…)

Älskade Koriander – nu i premiumsortimentet

2018-04-16
Evegro Stor Ekologisk Koriander

Årets tillskott till Svegros limiterade premiumsortiment är koriander. Premiumörterna är större, fylligare och mer smakrika och räcker till fler goda sommarrätter. Givetvis är de ekologiskt odlade och bär KRAV-märkningen.

Svenskarna har verkligen tagit koriander till sina hjärtan och örten har länge varit en storsäljare i Sverige. Nu lanseras premium koriander, som är dubbelt så stor som den vanliga ekologiska koriandern. Med sin karakteristiska smak är koriandern en vattendelare, och premiumvarianten utlovar ännu fylligare och djupare smak, perfekt för sommarens matlagning. Svegros premiusortiment, som lanserades under förra året, består i år av storbladig basilika, grönmynta och nyheten koriander. Premiumserien av örter finns endast i butik under sommarsäsongen.

Koriander har vuxit i popularitet i Sverige, förra året ökade försäljningen i landet med cirka 20 procent (källa: Nielsen helår värde). Koriandern gick därmed om både persilja och timjan i popularitet.

– Koriandern är en av världens populäraste örter, och på senare år har den verkligen fått fäste i svenska kök. Nu till högsäsongen är vi glada att kunna erbjuda koriander som nytt tillskott i vårt premiumkoncept, som fick ett varmt mottagande vid lanseringen förra året, säger Helena Olin, marknadschef och ansvarig för produktinnovation på Svegro.

Premium koriander finns i utvalda butiker från och med vecka 17, rekommenderat cirka pris är 35 kr.

OM KORIANDER

  • NAMN – kallas också kinesisk bladpersilja
  • POPULARITET – en av världens mest använda örter, framförallt i Asien, Mexiko och Indien.
  • TILLAGNING – hela plantan är ätbar, i Thailand använder man även roten i matlagning och vanligt är också att man maler fröna och använder som smaksättning.
  • SMAK – vissa avskyr koriander, inte så konstigt kanske då forskning visat att 4-14% har genen OR6A2 som gör att man lättare uppfattar lukten av aldehyder som finns i både koriander och tvål.
  • HÄLSA – koriander sägs vara bra för matsmältningen, vara kramplösande (bra mot mensvärk) och ge fräschare andedräkt.

RECEPT MED KORIANDER

Het Koriander- och chilipesto

Het Koriander- och chilipesto

Ingredienser

4-6 portioner som tillbehör
  • 1 kruka premium koriander (alt. 2 vanliga krukor), skuren med stjälkar
  • 12-15 gröna serranochili (ca 190 g), delade, urkärnade och skurna i bitar
  • 5 vitlöksklyftor, skalade
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 msk mald spiskummin
  • 1 tsk färskpressad limesaft
  • 1 tsk flingsalt
  • 1-1 ½ dl mild olivolja
  • nymald svartpeppar

Gör så här

Mixa samtliga ingredienser utom olja och svartpeppar i en matberedare. Rör ner oljan i en tunn stråle. Smaka eventuellt av med lite mer salt. För en lite slätare pesto mixa lite till. Lägg upp peston i en skål och dra några varv med pepparkvarnen. Servera som dipp till chips och grönsaker. Peston är även god att servera till potatis, lammkött, kyckling och grönsaksrätter.

För fler recept och inspiration, besök gärna Svegros webbplats Svegro.se eller Instagram @svegrosverige.

För mer information, kontakta:

Anette Wallner

Telefon: 08-602 23 33

E-post: anette.wallner@svegro.se

Svegro ägs och drivs av Familjen Norman sedan 1960 på Färingsö, utanför Stockholm. Vi odlar ekologiska färska örter och sallat i kruka, samt packar kvalitetsgrönsaker och potatis året om. Som ledande inom kategorierna driver Svegro ett aktivt arbete med att ständigt utveckla nya produkter för att sprida inspiration och kunskap till alla som har ett passionerat matintresse.

Svegro omsätter cirka 350 miljoner kronor om året och sysselsätter cirka 90 personer i Thorslunda och Skänninge.

Ny kostym på Svegros potatisförpackningar

2018-02-01

Svegros förpackade potatissortiment får sig ett ansiktslyft med ny förpackningsdesign och tydligare ”Från Sverige”-märkning. Produkterna är färgkodade för att underlätta valet av potatissort till exempelvis kok- eller gratängpotatis. Den ekologiska potatisen kommer nu i en helt miljövänlig förpackning.

Svegro Matpotatis | Ny förpackning

Svegros varumärkesresa fortsätter med att utveckla sortiment och förpackningar. Nu har turen kommit till potatisförpackningarna, som kommer ha ett uppdaterat utseende i butikshyllan fr o m februari. Potatissortimentet är uppdelat på de vanligaste användningsområdena av potatis såsom kok-, mos-, gratäng- och ugnspotatis i förpackningar för 900 gram och 2 kilo. Samtidigt uppdaterar Svegro sitt ekologiska sortiment där storsäljarna kok- och mospotatis får ny förpackningsdesign i en miljövänlig papperspåse för 2 kilo och 900 gram. Förpackningarna får även en tydligare ”Från Sverige”-märkning eftersom all potatis är från svenska gårdar.

– Vi har en vision och strävan efter att ha hållbara förpackningslösningar i hela vårt sortiment. Det tar tid att ställa om, men de nya potatisförpackningarna är ett led i det arbetet. Sen är det såklart väldigt roligt att se vår varumärkesresa förverkligas för att få en starkare position på marknaden, säger Helena Olin, marknadschef och ansvarig för produktinnovation på Svegro.

Färgerna på Svegros potatisförpackningar har tidigare guidat konsumenterna till olika användningsområden för potatisen. Färgkodningen bevaras på de nya förpackningarna, där gult exempelvis betyder kokpotatis och grönt betyder gratängpotatis.

Så tillagar svenskarna helst sin potatis:

1. Koka
2. Mosa
3. Ugnsrostad/Klyft
4. Gratäng
5. Steka

Källa: Konsumentundersökning utförd 2017 på uppdrag av Svegro med 600 respondenter.

Svegros varumärkesresa började under våren 2017 med en ny logotyp och varumärksplattform. Under året har den nya förpackningsdesignen rullats ut på färska örter, sallater samt att en helt ny typ av förpackning har lanserats för finpotatissortimentet. En miljövänlig kartong som är lika mörk och luftig som i en jordkällare. När nu även övriga potatissortimentet får ny förpackningsdesign har samtliga Svegros produkter uppdaterats enligt den nya varumärkesplattformen.

Potatissallad med Körvelpesto

INGREDIENSER (4 portioner)

1 kruka Krispsallat, delad i bitar
1 kruka Svartkål, grovt skuren
1 kruka Thaibasilika, bladen
900 g Svegro Delikatesspotatis Cherie
200 g gorgonzola
½ fänkål, finstrimlad

Körvelpesto
1 msk hel spiskummin
½ dl hasselnötter
2 vitlöksklyftor, skalade
1-2 röda chili, urkärnade
och hackade
½ tsk salt
1 kruka Körvel
1 kruka Bladpersilja, bladen
2 msk färskpressad citronsaft
50 g parmesanost, riven
6 msk olivolja

Topping
50 g rostade hasselnötter, grovhackade

Potatissallad med Körvelpesto

 

GÖR SÅ HÄR

Skala och koka potatisen i saltat vatten i en kastrull på svag värme 15-20 min. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av.

Stöt spiskummin fint i en stor mortel. Tillsätt hasselnötterna och mortla tills det blir smuligt. Tillsätt vitlök, chili och salt och mortla samman till en smet. Blanda ner körvel och persilja och fortsätt att mortla. Tillsätt citronsaft och ost och mortla samman. Rör ner oljan.

Dela potatisen i halvor och blanda med körvelpeston i en skål. Vänd ner krispsallat och svartkål i potatisen.

Skär gorgonzolan i skivor och blanda med thai-basilika och fänkål. Fördela gorgonzolablandningen på potatissalladen.

Toppa med hasselnötterna.

___________________________________

För fler recept och inspiration, besök gärna Svegros Instagram @svegrosverige.

För pressbilder, besök Svegro på mynewsdesk.

För mer information, kontakta:

Anette Wallner

Telefon: 08-602 23 33

E-post: anette.wallner@svegro.se

Svegro ägs och drivs av Familjen Norman sedan 1960 på Färingsö, utanför Stockholm. Vi odlar ekologiska färska örter och sallat i kruka, samt packar kvalitetsgrönsaker och potatis året om. Som ledande inom kategorierna driver Svegro ett aktivt arbete med att ständigt utveckla nya produkter för att sprida inspiration och kunskap till alla som har ett passionerat matintresse.

Svegro omsätter cirka 350 miljoner kronor om året och sysselsätter cirka 90 personer i Thorslunda och Skänninge.

Ladda ner bifogade filer

PDF-dokument

SparaSpara

SparaSpara

No waste policy – sex alternativ till att slänga slokande örter

2018-01-09
No waste policy - sex alternativ till att slänga slokande örter

Matsvinn förekommer i flera led, och örter och sallater slängs ofta i onödan när de börjat sloka. Svegro tipsar om sex olika sätt att ta tillvara på plantan, istället för att slänga den i soporna.

Färska örter och primörblad är en smakhöjare vi gärna unnar oss – och visst kan det kännas trist att slänga en halväten planta för att den glömts bort, torkat ut och börjat sloka? Bland såväl stora matvarukedjor som hos stjärnkrögare blir medvetenheten kring matsvinn större och hos många har en så kallad ”no waste policy” slagit rot. Vi på Svegro vill gärna slå ett slag för att ta vara på hela råvaran även i hemmaköket!

Hushållen slänger årligen 717 000 ton mat enligt en kartläggning av Naturvårdsverket och SMED. Matsvinn förekommer i flera led, från råvara till distribution. När det kommer till örter och sallater så slängs de ofta i onödan så fort de börjar sloka – men med enkla knep går det att skapa magi på det som annars slängs i soporna.

Svegros svinn-goda tips:

1. Gör en pesto! Såväl blad som stjälkar kan mixas med lite olja, lagrad ost och vitlök.

2. Imponera med en egen örtolja – en perfekt gå-bort-present.

3. Frys in vackra iskuber med överblivna blad och lägg i drinken eller vattenglaset

4. En mix av brödsmulor, örter, olja och parmesan ger smarrig topping till pastan.

5. Gör ett örtsmör, rulla in i gladplast och frys in för senare användning.

6. Ett lyxigt örtsalt görs enkelt av hackade örtrester och flingsalt som torkas i ugnen.

_________________________________________

Ett örtapotek i köket….

Basilika – sägs motverka stress och lindra PMS-besvär, tack vare att den är rik på järn.

Rosmarin – Cineol kallas den eteriska olja som utvinns ur rosmarin. Den sägs öka blodcirkulationen och lindra muskelvärk.

Timjan – dess eteriska olja Tymol är bakterie- och virushämmande, samt kan lindra hosta.

Persilja – rik på järn, C-vitamin och karoten. Lindrar urinvägsinfektion och gör huden smidig.

Salvia – sägs kunna förbättra minnet såväl som humöret.

_________________________________________

Recept: Klimatsmart Pesto

Ingredienser:

Valfria örter/primörblad

Lagrad smakrik ost

Solroskärnor eller pinjenötter

En rejäl skvätt olivolja

1-2 klyftor vitlök

En nypa flingsalt

Gör så här:

Grovhacka dina örter/primörblad och riv osten. Lägg i mixern tillsammans med solroskärnor eller pinjenötter, krossad vitlök och en nypa salt. Tillsätt olivolja i en fin stråle under mixningen. Servera på smörstekt bröd, i en wrap eller som tillbehör till stekt fisk eller kyckling.

Pesto på Svartkål och Grönkål

_________________________________________

För recept och inspiration, kika här eller besök oss på Instagram @svegrosverige.

För mer information, kontakta:

Anette Wallner

Telefon: 08-602 23 33

E-post: anette.wallner@svegro.se

Svegro ägs och drivs av Familjen Norman sedan 1960 på Färingsö, utanför Stockholm. Vi odlar ekologiska färska örter och sallat i kruka, samt packar kvalitetsgrönsaker och potatis året om. Som ledande inom kategorierna driver Svegro ett aktivt arbete med att ständigt utveckla nya produkter för att sprida inspiration och kunskap till alla som har ett passionerat matintresse.

Svegro omsätter cirka 350 miljoner kronor om året och sysselsätter cirka 90 personer i Thorslunda och Skänninge.