Tre svenskodlade potatissorter inför höstens alla mattillfällen

Tre svenskodlade potatissorter inför höstens alla mattillfällen

2016-01-29
AndeanSunside

Potatisen är en av svenskarnas mest uppskattade primörer i allt från vardagens maträtter till den finaste festmåltiden. Nu lanserar det svenska familjeföretaget Svegro tre smakrika potatisar inför höstens matlagning; Andean Sunside, King Edward och Ekologisk Ugnsrosta.

Potatisar är liksom fina viner mångfacetterade i både smak, konsistens och utseende. Svegros senaste tillskott inom potatissortimentet är alla svenskodlade produkter av premiumkvalitet och är smakrika komplement till höstens maträtter.

En ny uppstickare i delikatesssortimentet är Andean Sunside med sitt ursprung i de peruanska Anderna. Andean Sunside har en rundoval form med gult skal, vackert gul/orange kött (innehåller mycket karotin) med en något mjölig konsistens. Potatisen är lätt smörig med inslag av jordnöt, kastanj och jordärtskocka. Andean Sunside har en kort koktid på 10-15 minuter och passar perfekt som mos, nykokt, klyftor eller pressad.

Med sitt engelska ursprung har King Edward snabbt blivit svenskarnas absoluta favorit. King Edward har en rundoval form med ljust skal, röda fläckar ett gulvitt kött med en mjölig konsistens. Smaken påminner om smörig kastanj, mandel och valnöt. King Edward passar till i stort sett allt och är en av de mest användbara matpotatisarna.

För svenskar som tycker om ekologiska alternativ och att tillaga potatis i ugn finns nu Ekologisk Ugnsrosta. I den återvinningsbara pappersförpackningen finns jämnstora, utvalda potatisar som är perfekta att ugnsrosta hela, delade eller tillsammans med andra rotfrukter.

– Förpackad potatis är ett segment som fortsätter att öka och vi har enligt vår senaste undersökning [1] sett att svenskodlat (94 procent) är viktigt när svenskar väljer förpackad potatis. Detta är en efterfrågan som vi fortsätter att tillgodose med våra nya primörer, säger Helena Olin, marknadschef på Svegro.

  • Andean Sunside potatis i 1 kg påse finns i butiker från v. 45 och har ett rekommenderat försäljningspris på ca 32 kr.
  • King Edward potatis i 900 g finns i butiker från v. 45 och har ett rekommenderat försäljningspris på ca 25 kr.
  • Ekologisk Ugnsrosta potatis i 2 kg påse finns i butiker från v. 47 och har ett rekommenderat försäljningspris på ca 45 kr.

Svegro lanserar även en potatisguide med information om olika potatissorters smak, utseende och användningsområden tillsammans med tips på hur man anordnar en egen potatisprovning.

Varm laxsallad med kokt Andean Sunside, Epazote och dragonkeso (4 port)
600 g potatis, Andean Sunside
600 g laxfilé, skuren i bitar
Smör till stekning
1 kruka Epazote
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
2 morötter, tunt skivade
1 kruka Kaskadsallat, plockad
250 g cocktailtomater, delade

Dragonkeso:
250 g keso
2 msk Dragon, plockad och finskuren
1 kruka Gräslök, finskuren
1 krm salt
2 krm nymald svartpeppar

Börja med att blanda alla ingredienser till dragonkeson. Ställ i kyl under tiden resten görs. Koka potatisen i lättsaltat vatten. Häll av potatisen och låt den ånga av. Stek laxen runt om i smör i en stekpanna tills den är genomstekt och fått fin färg. Lägg i epazoten mot slutet av stekningen. Krydda laxen med salt och peppar. Dela potatisen i mindre bitar med hjälp av en gaffel. Lägg upp alla ingredienser i skålar och servera med dragonkeso.

För fler recept och inspiration, besök gärna Svegros webbplats Svegro.se eller Instagram @svegrosverige.

För mer information och bilder, kontakta:
Helena Olin, marknadschef på Svegro
Telefon: 076-721 54 38
E-post: helena.olin@svegro.se

[1] En internetpanel bestående av totalt 1020 intervjuer genomfördes av YouGov på uppdrag av Svegro mellan 2-5 oktober 2015 bland kvinnor och män i åldern 18-74 år. Undersökningen är representativ vad gäller kön, ålder och region.

Svenskodlad salladsfavorit blir ekologisk

2015-10-27
uco3e1rdwkcxjmammtgl-2

 

Enligt en ny undersökning från Svegro[1] är det svenskodlat (95 procent) och ekologiskt (84 procent) viktigt när man väljer sallat. Nu lanserar det svenska familjeföretaget Svegro den tredje[2] ekologiska sallaten i sitt sortiment, Ekologisk Plocksallat.

Plocksallat är Svegros populäraste sallatssort. Svegros Ekologiska Plocksallat har en mild smak och mjuk konsistens, vilket gör den perfekt att äta helt naturell eller med en lätt dressing. Den lämpar sig även bra på smörgåsar eller i en blandsallad med mer smakrika bladgrönsaker och färska örter.

Enligt Svegros undersökning används oftast ord som ”hållbart” och ”fräscht” för att beskriva kruksallat. Mer än hälften av svenskarna (51 procent) tycker att kruksallat är bäst när det kommer till fräschhet och enbart 17 procent föredrar färdigskuren sallat i påse[3].

– Den vegetariska trenden gör att vi äter mer grönt vilket i sin tur ställer krav på oss att leverera kvalitetssallat med god smak och fräschör. Därför är vi nu glada att kunna presentera ytterligare en ekologisk kruksallat i vårt sortiment. Vi arbetar ständigt med att utveckla ekologiska produkter som odlas på Thorslunda växthus utanför Ekerö, säger Helena Olin, marknadschef på Svegro.

Ekologisk plocksallat finns i butiker från v. 48 och har ett rekommenderat försäljningspris på ca 25 kr.

Skötseltips för sallat

  • För bäst hållbarhet bör sallaten förvaras i kylskåpet. Ställ gärna ner den i ett glas med vatten och fyll på vart efter sallaten dricker.
  • Skulle din sallat börja sloka har den förmodligen för lite vatten och har börjat torka ut. Vattna och skölj den i kallt vatten så piggnar den till.
  • Lägg gärna sallaten ett par minuter i iskallt vatten före användning. Var noga med att slunga eller torka din sallat så att dressingen fäster ordentligt.

Potatis- och bönsallad med salviastekt halloumi och chilisalsa
Sallad:
1/2 kg Smått & Gott potatis, kokad och delad
Ekologisk Plocksallat, skuren
1/2 kg zucchini, riven
200 g Vita stora bönor
1 kruka dill, skuren
1 kruka gräslök, fint skuren

Salsadressing:
4 msk olivolja
2 msk rödvinsvinäger
1 msk spiskummin
1 msk chilipulver
Havssalt
Nymald svartpeppar

200 g halloumi, skuren i skivor
1 kruka salvia, plockad
100 g kalamataoliver

Placera salvia på båda sidor av halloumiskivorna och stek i teflonpanna i lite olivolja på bägge sidorna tills de börjat få en gyllene färg. Blanda dressingen i en skål, tillsätt alla ingredienser till salladen och blanda så att allt är täckt av dressingen. Sprid ut den salviastekta halloumin på salladen och servera.

För fler recept och inspiration, besök gärna Svegros webbplats Svegro.se eller Instagram @svegrosverige.

För mer information och bilder, kontakta:
Helena Olin, marknadschef på Svegro
Telefon: 076-721 54 38
E-post: helena.olin@svegro.se

[1] En internetpanel bestående av totalt 1020 intervjuer genomfördes av YouGov på uppdrag av Svegro mellan 2-5 oktober 2015 bland kvinnor och män i åldern 18-74 år. Undersökningen är representativ vad gäller kön, ålder och region.

[2] Tidigare i år lanserades Ekologisk Röd & Grön Sallat och Ekologisk Kaskadsallat.

[3] 32 procent tycker att de två alternativen (kruksallat och färdigskuren i påse) är likvärdiga när det kommer till fräschhet.

Nyhet. Ekologiska morötter, 1 kg

2015-09-25
Nu lanserar vi ekologiska morötter i 1kg-påsar.
Odlade i den bördiga gotländska myllan.
2015_09 Svegro Morot8852 1

Välj ekologiska rotfrukter till höstmaten

2015-09-18

 

Nyheter_-_Svegro_AB

Rotfrukter har genom tiderna haft en självklar plats på svenskarnas middagsbord. Nu utökar Svegro sitt sortiment ytterligare med Ekologisk Potatis och Ekologisk Morot för att inspirera svenskar att göra ett medvetet val inför rotfruktssäsongen.

Rotfrukter är en viktig ingrediens i många svenska maträtter. Varje år konsumerar medelsvensken cirka 45 kilo potatis och 11 kilo morötter[1]. Förutom energi i form av kolhydrater är rotfrukter dessutom fullproppade med vitaminer och mineraler som har absorberats från jorden. Svegros rotfrukter odlas helt enligt KRAV:s regler och sköljs i dricksvatten innan den paketeras i påsar och är ett självklart val för dem som föredrar ekologiska varor.

– Våra konsumenters önskemål om ett utökat ekologiskt sortiment driver oss till ständig produkt- och förpackningsutveckling. Konsumenten väljer också i större utsträckning förpackad potatis och rotfrukter. Vi är stolta över att nu kunna erbjuda två av svenskarnas mest kära råvaror – potatisen och morot – smidigt förpackade i påsar. Vårt fokus på ekologiska varor har varit en viktig satsning under 2015 och vi kommer att fortsätta med fler spännande nyheter, säger Helena Olin, marknadschef på Svegro.

Ekologisk potatis i påse finns i butiker 15 september i olika utföranden:
2 kg Fast och Mjölig – rekommenderat försäljningspris på ca 40 kr.
1 kg Smått och Gott – rekommenderat försäljningspris på ca 34 kr.
900 g Fast och Mjölig – rekommenderat försäljningspris på ca 25 kr.

Ekologisk morot i påse om 1 kg finns i butiker från 1 oktober och har ett rekommenderat försäljningspris på ca 25 kr.

Skötseltips för rotfrukter

  • Förvarar du dina rotfrukter varmt förkortar du hållbarheten. Vatten dunstar och den blir mjuk – men går fortfarande att äta.
  • Potatis är känslig för värme och ljus, därför förvaras den bäst i kyl eller svalt. I ljus utvecklar potatisen solanin, vilket i för stor mängd är giftigt och kan ge magkramper. Lite grönt på någon potatis är inte farligt, men vi rekommenderar att man inte äter det.
  • När du förvarar morötter bör du tänka på vilka grönsaker du lägger tillsammans med moroten. Morötter som kommer i kontakt med etylengas kan bli lite bittrare i smaken. För söta och goda morötter bör du förvara dem långt ifrån äpplen, päron, paprika och mogen banan då de avger mycket av just etylengas när de mognar.

Peruansk solteritosallad med krossad potatis (4 port.)
600 g Svegro Ekologisk Smått & Gott potatis
400 g fetaost100 g majskorn, kokta
100 g bondbönor, kokta
250 g grön sparris, skalad och kokt
1/2 liten rödlök, tunt skivad
1 bunt Svegro ekologiska morötter skalade och delade
4-5 rädisor, tunt skivade
2 msk vitvinsvinäger
4 msk olivolja
Havssalt / nymald svartpeppar
1 kruka koriander, plockad
1 kruka bladpersilja, plockad
1 kruka gräslök, fint skuren

Koka Smått & Gott potatisen med skalet kvar i saltat vatten i ca 12-15 min. Känn efter med en sticka att den är klar. Låt den ånga av och tryck till den på en skärbräda med handen. Placera på ett uppläggningsfat med de resterande ingredienserna. Blanda olja och vinäger med salt och peppar och ringla över salladen. Dekorera med örter.

För fler recept och inspiration, besök gärna Svegros  Instagram.

För mer information och bilder, kontakta:
Helena Olin, marknadschef på Svegro
Telefon: 076-721 54 38
E-post: helena.olin@svegro.se

Exotiska smaker utmanar smaklökarna

2015-08-05
exotiska_orter

Svegro är åter pionjär inom området färska örter. Från tre av världens mest spännande hörn har de plockat hem lika många örter för att fresta svenskarnas smaklökar till nya höjder. Svensk ekologisk matinspiration med exotiskt kulturarv som förgyller såväl vardag som fest.

Nu lanserar Svegro tre ekologiska och exotiska örtnyheter för den matintresserade som söker förnyelse i köket; Lime Basilika, Kinesisk Gräslök och Epazote. Förpackningarna betonar örternas kulturarv och ursprung, och precis som övrigt sortiment är de av premiumkvalitet och märkta med KRAV.

Den mexikanska Epazoten har på senare tid smugit sig in i recepten hos några av Sveriges främsta kockar. Nu gör den premiär på bred front för den matintresserade och nyfikna allmänheten. Epazoten kallas även Citronmålla och har en säregen smak av mint och citron. Örten är Sydamerikas största med brett användningsområde som både kall och varm och är bland annat oumbärlig i bön- och äggrätter, salsor och röror.

Traditionell Basilika är svenskarnas favoritört och har nu förärats en touch av frisk lime. Lime Basilika är mycket användbar och passar såväl till kyckling som fisk och vegetariskt. Och den gör sig alldeles speciellt bra i asiatiska rätter.

Den Kinesiska gräslöken kallas också för vitlöksgräs tack vare sin milda vitlökssmak. Jämfört med vanlig gräslök så har den kinesiska gräslöken kortare och kraftigare strån. Den kan ersätta vitlök i de flesta rätter, såsom såser, tillbehör och kycklingrätter.

– Vår målsättning är att vara i framkant och vi drivs av att ständigt hitta nya spännande produkter med inspiration från hela världen. Nu utökar vi med unika smaker från Mexiko, Asien och Mellanöstern och erbjuder därmed vår målgrupp, den medvetna matälskaren, möjligheten att inspireras av de största mattrenderna just nu, säger Helena Olin, marknadschef på Svegro.

Ekologisk Lime Basilika, Ekologisk Kinesisk Gräslök och Ekologisk Epazote finns i välsorterade butiker från och med vecka 33 2015. Rekommenderat försäljningspris till konsument är ca 25 kr per kruka.

För mer information och bilder, kontakta:
Helena Olin, Marknadschef på Svegro
Telefon: 076-721 54 38
E-post: helena.olin@svegro.se

Ännu grönare nyhet.

2015-05-13

Nu utökar vi vårt ekologiska sortiment med persilja, sallat och citrontimjan.

Svegro_AF_Annons_persilja_Original

Läs mer

En grön nyhet.

2015-05-12

Nu utökar vi vårt ekologiska sortiment med Fast och Mjölig potatis. Finns både 2 kg och 900 g.

Ekologiska örter och sallat förhöjer matupplevelsen

2015-04-13
Nu lanserar Svegro Ekologisk Persilja och Citrontimjan för att göra sommarens rätter ännu grönare och mer smakrika. Ekologisk Sallat kompletterar den ekologiska familjen och kommer till butiker under våren.

Läs mer

Pressmeddelande tis 31 mars 2015 Widegrens Gård AB Svegro AB

2015-03-30
I augusti 2015 startar Widegrens Gård packning av gotlandspotatis i samarbete med Svegro och GotlandSpecialisten.
Svegros dotterbolag GotlandSpecialisten kommer att lansera ett sortiment med gotlandspackad potatis för försäljning på Gotland och till Svegros kunder som efterfrågar gotländsk potatis. Widegrens Gård kommer att sortera och packa potatisen.

Läs mer

Svegro AB – Årets Företagare i Stockholms län 2014

2014-06-02
Årets Ekeröföretagare 2013 Per och Patric Norman med Svegro AB blev i går kväll även Årets Företagare i Stockholms län.Per Norman hälsar att ”Vi på Svegro är stolta över att vårt arbete med att sprida matglädje uppmärksammas på detta sätt”.

Läs mer