Epazote

Epazote - Dysphania ambrosioides

Epazote

Epazoten har smala sågtandade blad och en säregen smak och doft med inslag av citron och mint. Epazotens blad och stjälk kan mycket gärna användas både hela och hackade samt i varma såväl som kalla rätter.

Perfekt till: Epazoten är ett givet inslag i det mexikanska köket där den används lika flitigt som koriander i det asiatiska köket. Smaken är karaktäristisk och passar utmärkt med bönor, då tenderar smakerna att komma fram och fördjupa hela smaken i grytan, såsen eller röran. Även tillsammans med vitlök, tomat och ost, antingen i såser eller i exempelvis quesedilla, kommer smaken till sin rätta. Pröva gärna epazote i heta salsor, soppor och såser och rätter med ägg.

Örtfakta: Epazoten, även kallad citronmålla och dieselmålla, trivs bäst i ett soligt fönster. Den är mycket känslig för att torka ut, så vattna den rikligt. Vid eventuell uttorkning återhämtar den sig snabbt vid vattning.

Epazote




Laga mat med Epazote



Se hela vårt örtsortiment