Grekisk basilika

Grekisk Basilika – Ocimum basilicum

Grekisk Basilika har små fina blad och doftar kryddigt av nejlika. Ibland kallas den också klotbasilika eller småbladig basilika. Den är väldigt tätvuxen. Bladen kan både hackas eller med fördel användas hela.Plockar du och använder några blad i taget fortsätter plantan att växa och ger hela tiden nya blad – som fullvuxen kan den bli ungefär 20 cm hög.

Perfekt till: Grekisk Basilika har en kryddig och lätt parfymerad smak som är något mildare an den vanliga basilikan. Precis som sin släkting är den perfekt tillsammans med tomat, både som färsk och lätt tillagad i såser. Använd den gärna tillsammans med ost som fetaost, mozzarella eller ricotta. Den ger också en härlig ton i mustiga grytor eller gratänger som till exempel moussaka.

Grekisk basilika är inte bara god i salta maträtter utan även i söta och syrliga efterrätter. Prova gärna att blanda ner lite basilika i mascarpone och servera till en kladdkaka med apelsin eller toppa färska frukter och bär med ett basilikasocker.

Örtfakta: Grekisk Basilika är inte bara god i mat, vid medelhavet använder man den också som en dekorativ växt i rabatter.



Laga mat med Grekisk Basilika



Se hela vårt örtsortiment