Limebasilika

Limebasilika - Ocimum americanum

Limebasilika

Limebasilika har små klargröna blad som är något mindre än den vanliga basilikans. Den doftar svagt av lime, fram tills det att du hackar den. Då framträder en klar och frisk limedoft. Precis som med thaibasilikan kan du både använda hela och hackade blad. I wokrätter används bladen med fördel hela, men till exempelvis musslor hackas de gärna fint.

Perfekt till: Smaken hos limebasilika är framträdande lime och nästan lite syrlig. På så vis blir limebasilikan mycket mångsidig och kan användas till kryddigare rätter med inspiration från östra Afrika, Turkiet och Eg ypten. Men även i asiatisk matlagning med kryddor som kokos, chili och ingefära. Karaktären av limebasilikan kompletterar olika typer av curry. Blanda gärna limetonen med annan citrus till fisk, i melonsallad eller varför inte som ett uppfriskande inslag i efterrätter.

Örtfakta: Limebasilikan trivs bäst på en ljus och dragfri plats. Då den är känslig för torka så bör den vattnas dagligen underifrån, låt den gärna stå i ett glas med vatten. Limebasilikan är mycket känslig mot kyla. Om den ska förvaras eller fraktas kallt, slå gärna in den i papper för att skydda den.

Limebasilika




Laga mat med Limebasilika



Se hela vårt örtsortiment