Stor Basilika

Stor Basilika - Ocimum basilicum

Stor Basilika

Stor Basilika har extra stora välvda blad och doftar starkt kryddigt av nejlika. Den är en storvuxen variant av den klassiska basilika genovese. Stammarna är ganska grova, men det går att äta dessa också om du hackar dem fint. Plocka och riv isär bladen så att de är i stora bitar. Vill du hacka dem – hacka fint från början. Att gå över bladen med kniven flera gånger gör att de snarare mosas än hackas.

Perfekt till: Basilika har en aromatiskt blommig, och nästan parfymerad smak som är perfekt tillsammans med tomat, både som färsk och lätt tillagad i såser. Basilika är även ett givet alternativ till pasta och ostar som mozzarella och ricotta. Planerar du italienskt, tänk basilika. Tack vare sin blommighet gifter sig dess smak även med exempelvis jordgubbar och apelsin.

Örtfakta: Den vanligaste sorten av basilika heter Genovese. Namnet betyder att den härstammar från staden Genua i Italien.

Stor Basilika


Läs mer om alla våra storbladiga smaker här.




Laga mat med Stor Basilika



Se hela vårt örtsortiment här.