Ingredienser

4 portioner

 

10 späda knippmorötter

200 g gråärtor

100 g Gotlandslinser, puylinser eller liknande sort

1 kruka Citrontimjan

1 schalottenlök

100 g gula kantareller

flingsalt

nymald svartpeppar

1 msk smör

4 dl grönsaksfond

1 kruka Krasse

1 kruka Grönkål

Koka upp vatten i en kastrull och salta rikligt. Skrapa eller skala morötterna. Lägg ner morötterna och koka 1-3 min. Häll av vattnet och låt dem ligga i kallt vatten tills senare moment. Koka upp saltat vatten (enl förpackning) till både ärtor och linser i varsin kastrull. Tillsätt 3 kvistar citrontimjan i vardera kastrull. Koka ärtorna och linserna al dente under lock, 20-30 min för ärtorna och 15-20 min för linserna. Smaka av då och då så att de inte blir överkokta. Häll av vattnet och låt de svalna lite. Skala och finhacka löken. Dela stora kantareller och stek svampen gyllenbrun. Salta och peppra. Lägg i löken och låt den brynas lätt. Tillsätt smör och stek lite till. Dela morötterna på mitten och lägg ner dem i stekpannan med ärtorna och linserna. Plocka bort den kokta timjanen. Tillsätt fonden och koka ihop tills hälften återstår. Smaka av med peppar. Skär av det mesta av stjälkarna på krassen och grönkålen (spara lite av bladen till garnering). Vänd ner krasse, grönkål och ca ½ dl repade citrontimjanblad i ragun. Serveras nytillagad.

Tips: Får du inte tag på gråärtor, går det bra att göra ragun med enbart linser. Byt ut mängden gråärtor mot linser. Tillagar du ärtorna och linserna dagen innan så går middagen mycket fortare.