Ingredienser


4-6 portioner

500 g Svegro Finpotatis Mandel
salt
2 dl vetemjöl
3 ägg
1 dl crème fraiche
3 äggvitor
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
smör till stekning

Gräslök- och pepparrotskvarg:
2 dl kvarg
1 kruka Gräslök, fint skuren
1-2 msk riven färsk pepparrot
flingsalt
nymald svartpeppar

Dill- och Morotssallad:
2 ekologiska Morötter, skalade, fint tärnade
1 kruka Dill, hackad
½ citron, saften
1-2 tsk hel kummin, stött i mortel
flingsalt
nymald svartpeppar

Lägg potatisen i en kastrull. Häll på vatten så att det täcker. Tillsätt salt och låt koka upp. Koka potatisen under lock på svag värme ca 15 min tills den är mjuk, känn med sticka. Gör tillbehören medan potatisen kokar. Blanda kvarg, gräslök och pepparrot. Smaka av med flingsalt och peppar. Blanda morötter, dill, citronsaft och kummin. Smaka av med flingsalt och peppar. När potatisen har kokat klart, häll av vattnet direkt och låt potatisen ånga av ca 10 min. Skala potatisen och pressa den genom en potatispress. Rör i mjölet, sedan de hela äggen och därefter crème fraichen. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner dem i potatisblandningen. Krydda med salt och peppar. Smält smör i en stekpanna. Klicka i 3-4 plättar åt gången. Stek plättarna på medelvärme på båda sidor tills de har fått en gyllenbrun färg och är genomstekta. Servera plättarna varma med tillbehören.