Ingredienser


4-6 portioner som tillbehör

1 kruka Grönkål, skuren med stjälkar
1 kruka Mejram, plockade blad
½ dl solrosfrön
2 vitlöksklyftor, skalade
2 krm salt
2 msk färskpressad citronsaft
1 ½ dl riven Västerbottensost
1 ½ dl mild olivolja
2 krm nymald svartpeppar

Stöt solrosfröna till en smet i en stor mortel. Tillsätt vitlök och salt och mortla samman. Blanda ner grönkål och mejram och fortsätt att mortla. Tillsätt citronsaft och ost och mortla samman. Rör ner oljan lite i taget och pepparn. Smaka eventuellt av med mer salt. Alternativt mixa allt utom oljan i en matberedare. Rör ner oljan i en tunn stråle. För en lite slätare pesto mixa lite till. Lägg upp peston i en skål och servera till pasta, potatis, lammkött, kyckling eller grönsaksrätter.