Ingredienser

4-6 portioner

 

½ liter grönsaksbuljong

½ liter havremjölk, vanlig mjölk eller grädde

30 g getost

¾ tsk salt

4 msk agar agar (8 g)

2 krukor Grönkål

2 krukor Svartkål

 

Till servering:

10 knipprödbetor

2 krukor Svartkål

rapsolja

flingsalt

rostade solroskärnor

nymald svartpeppar

Koka upp buljongen och mjölken i en stor kastrull. Sänk värmen. Lägg i getosten och vispa tills osten smält helt. Smaksätt med salt och tillsätt agar agar. Koka i 5 min på svag värme, rör då och då. Ta kastrullen från värmen. Skär av stjälkarna på kålen. Blanda ner kålen i kastrullen. Häll blandningen i en oljad form (ca 1,3 liter). Låt det svalna en stund. Rör sedan om lite i formen och ställ den i kylen och låt den stå tills terrinen har stelnat, ca 4 tim.

Koka rödbetorna i lättsaltat vatten i en kastrull tills de är nästan klara. Sätt ugnen på 150°. Spola rödbetorna i kallt vatten och gnid av skalet. Skär dem i klyftor och lägg dem på en plåt. Torka i mitten av ugnen 30-45 min tills rödbetorna dragit ihop sig en aning och torkat något i kanterna. Ta ut rödbetorna och låt ugnen vara på 150°. Stjälp upp terrinen och skär den i skivor med en vass kniv. Lägg skivorna i en ugnsform och värm dem i ugnen ca 7 min innan servering. Skär av det mesta av stjälkarna på svartkålen och fräs den hastigt i olja. Dressa rödbetorna med rapsolja och salt, blanda ihop dem med svartkålen. Servera terrinen med rödbetorna och svartkålen, som ensamrätt eller till kött/fisk. Strö över lite solroskärnor och krydda med peppar.