Grönkåls- och Svartkålsterrin
Ingredienser
4-6 portioner
½ liter grönsaksbuljong
½ liter havremjölk, vanlig mjölk eller grädde
30 g getost
¾ tsk salt
4 msk agar agar (8 g)
2 krukor Grönkål
2 krukor Svartkål
Till servering:
10 knipprödbetor
2 krukor Svartkål
rapsolja
flingsalt
rostade solroskärnor
nymald svartpeppar
Gör såhär
Koka upp buljongen och mjölken i en stor kastrull. Sänk värmen. Lägg i getosten och vispa tills osten smält helt. Smaksätt med salt och tillsätt agar agar. Koka i 5 min på svag värme, rör då och då. Ta kastrullen från värmen. Skär av stjälkarna på kålen. Blanda ner kålen i kastrullen. Häll blandningen i en oljad form (ca 1,3 liter). Låt det svalna en stund. Rör sedan om lite i formen och ställ den i kylen och låt den stå tills terrinen har stelnat, ca 4 tim.
Koka rödbetorna i lättsaltat vatten i en kastrull tills de är nästan klara. Sätt ugnen på 150°. Spola rödbetorna i kallt vatten och gnid av skalet. Skär dem i klyftor och lägg dem på en plåt. Torka i mitten av ugnen 30-45 min tills rödbetorna dragit ihop sig en aning och torkat något i kanterna. Ta ut rödbetorna och låt ugnen vara på 150°. Stjälp upp terrinen och skär den i skivor med en vass kniv. Lägg skivorna i en ugnsform och värm dem i ugnen ca 7 min innan servering. Skär av det mesta av stjälkarna på svartkålen och fräs den hastigt i olja. Dressa rödbetorna med rapsolja och salt, blanda ihop dem med svartkålen. Servera terrinen med rödbetorna och svartkålen, som ensamrätt eller till kött/fisk. Strö över lite solroskärnor och krydda med peppar.