Ingredienser

4-6 portioner

500 g torkade kikärtor
2 krukor Grönkål (spara några blad till dekoration)
4 feferoni, hackade
1 liten gul lök, hackad
8 vitlöksklyftor, skivade
1 tsk mald kardemumma
1 msk hel spiskummin
1 msk flingsalt, söndersmulad
1 tsk nymald svartpeppar
1 msk vetemjöl
1 msk bakpulver
2-3 msk ljummet vatten
1 liter rapsolja till fritering

Blötlägg kikärtorna i en bunke över natten. Skölj kikärtorna väl i ett durkslag, låt rinna av. (De ska inte kokas sedan). Skär av den nedersta delen av stjälkarna på grönkålen. Mixa kikärtor med grönkål, feferoni, lök och vitlök (eventuellt i omgångar) i en matberedare. Mixa inte blandningen för fint, det är gott när den är lite crunchig. Smaksätt med kardemumma, spiskummin, salt och peppar. Tillsätt mjölet och 1⁄3 av bakpulvret och blanda smeten väl. Låt vila i kylen ca 1 tim. Blanda resten av bakpulvret med vattnet och tillsätt till smeten precis innan fritering, blanda väl. Forma lite ovala bollar med en glasskopa, två matskedar eller gör valnötsstora bollar med blöta händer. Värm oljan i en kastrull till 180°. Fritera bollarna i omgångar tills de är gyllenbruna. Ta upp falafeln med hålslev och låt oljan droppa av i en sil på hushållspapper. Lägg upp falafeln på serveringsfat och dekorera med några grönkålsblad.