Ingredienser

4-8 personer som tillbehör eller drinktilltugg (ca 1,3 liter)

300 g kikärtor, små och torkade (alt ca 1 liter kokta)
3 tsk bakpulver
1 dl tahini (sesampasta)
2 msk pressad citronsaft
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
flingsalt
2 krukor Krasse
olivolja
spiskummin
chiliflakes

Blötlägg kikärtorna över natten i en bunke med 2 tsk bakpulver. Skölj dem sedan i ett durkslag. Koka kikärtorna i nytt vatten med 1 tsk bakpulver på svag värme i 3 tim. Använd en rymlig kastrull med lock där vattnet täcker ordentligt. Häll av och spara ca 4 dl av kokvattnet. Låt kikärtorna svalna. Spara ev lite kikärtor till dekoration.

Mixa kikärtorna i en matberedare med tahini och ca 2 dl av kokvattnet tills hummusen är slät och känns bra i konsistensen. Späd ev med mer kokvatten. Tillsätt citronsaft och vitlök. Smaka av med salt. Mixa lite till, hummusen ska vara slät och luftig. Lägg över hummusen i en skål. Kör Krassen (spara några stjälkar till dekoration) i matberedaren så att den blir finhackad. Blanda ner Krassen i hummusen. Ringla över lite olivolja. Pudra med spiskummin och strö över chiliflakes.

Tips: Servera som tillbehör till t ex pitabröd, lök och peperoni.