Ljummen pastasallad med halstrad lax och krassepesto
Ingredienser
4 portioner
300 g pasta, t ex rigatoni
200 g färska haricots verts
600 g skinn- och benfri laxfilé
olja till stekning
salt
nymald svartpeppar
1 kruka Krasse
Pesto:
½ dl valnötter
1 vitlöksklyfta, skalad
½ tsk salt
1 kruka Svartkål
1 kruka Körvel
50 g parmesanost, riven
2 msk färskpressad citronsaft
4 msk olivolja
nymald svartpeppar
Till dekoration:
ev 1 dl valnötter, hackade
Gör såhär
Stöt valnötterna till peston i en stor mortel till en smet. Tillsätt vitlök och salt och mortla samman. Skär av det
mesta av stjälkarna på svartkålen och den nedersta delen av stjälkarna på körveln. Blanda ner svartkål och körvel och fortsätt att mortla. Tillsätt osten och citronsaften och mortla samman. Rör ner oljan och smaka av med peppar och eventuellt mer salt. Eller kör allt i mixer och droppa i oljan.
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen och haricots vertsen ca 3 min i lättsaltat vatten i en kastrull. Skär laxen i ca 3×3 cm stora tärningar. Stek laxen runt om i olja i en stor stekpanna på hög värme ca 3 min så att laxen får fin färg och är genomstekt. Krydda med salt och peppar. Blanda pastan med peston. Skär av den nedersta delen av stjälkarna på krassen. Vänd ihop pastan med krasse och haricots verts.
Lägg upp pastan och toppa med laxen. Dekorera med hackade valnötter.