Ingredienser

4 portioner

ca 30 st

500 g morötter, skalade och skurna i bitar (ca  m)

500 g potatis, t.ex. Andean Sunside, skalade och skurna i bitar (ca 1 cm)

2 krukor Persilja, finskuren

2 msk ljus soja

1 ägg

2 dl vetemjöl

1 tsk salt

3 krm nymald svartpeppar

Smör till stekning

1 kruka Kaskadsallat

Gräslökssås:

2 krukor Vitlöksgräs (Kinesisk gräslök), finskuren

1 dl majonnäs

3 dl gräddfil

1 msk senap

1 msk färskpressad citronsaft

2 krm salt

2 krm nymald svartpeppar

Börja med att blanda alla ingredienser till Vitlöksgrässåsen och ställ i kyl under tiden resten görs. Koka morötter och potatis i saltat vatten ca 15 min tills de är mjuka. Låt dem rinna av ordentligt. Pressa potatis och morötter genom en potatispress. Blanda försiktigt med Persilja, soja, ägg, mjöl, salt och peppar. Blanda inte för mycket, då kan smeten bli seg.

Hetta upp smöret i en stekpanna. Klicka i smet i pannan, ca 1/2 dl smet/plätt (5-6 cm i diameter) och stek i omgångar på medelvärme tills de är gyllene, ca 3 min på varje sida. Servera morotsplättarna med gräslökssåsen och kaskadsallat.