Ingredienser

4 portioner

 

1 kg Gratängpotatis, skalad och skivad

2 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade

3 dl mjölk

3 dl vispgrädde

1 ½ tsk salt

2 krukor Svartkål

1 kruka Gräslök, fint skuren

1 kruka Salvia, plockade och hackade blad

1 grön chili (Serrano), finhackad

smör till formen

150 g Gruyèreost, riven

Koka potatis och vitlök i mjölk och grädde i en kastrull på svag värme 10-15 min tills potatisen mjuknat. Rör om emellanåt så det inte bränns fast i botten av kastrullen. Smaksätt med salt. Ta kastrullen från värmen. Sätt ugnen på 200°. Skär av det mesta av stjälkarna på svartkålen och skär resten grovt. Vänd ner den grovskurna svartkålen, gräslöken, salvian och chilin i kastrullen. Smörj en ugnssäker form. Lägg potatisen i formen. Strö över osten och grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter tills gratängen fått fin färg.