Ingredienser


4 portioner

500 g mjölig potatis, t ex Svegro Mandel
2 medelstora purjolökar, delade, sköljda och skivade
1 liter vatten
2 krukor Röd Ängssyra, grovhackad med stjälk och blad
1 dl + 1 dl olivolja
flingsalt
nymald svartpeppar
1 kruka Salvia, bladen
50 g parmesanost, flagad

Till servering:
hårt bröd
1 kruka Röd & Grönsallat
rädisor, i skivor

Skala och skär potatisen i tärningar. Lägg potatis och purjolök i en kastrull. Häll på vattnet och låt koka upp. Koka under lock på medelvärme ca 10 min tills potatisen är mjuk. Tillsätt Röd Ängssyra och 1 dl olivolja i soppan och låt koka upp. Mixa med en stavmixer direkt i kastrullen. Smaka av med salt och peppar.

Hetta upp en stekpanna med 1 dl olivolja till fritering. Lägg ner Salvian i oljan och fritera den en liten stund. Ta upp och lägg Salvian på ett fat.

Häll upp soppan i skålar och toppa med den friterade Salvian och parmesanosten. Krydda med lite peppar. Servera soppan med hårt bröd med sallat och rädisor.