Ingredienser


6 portioner

1 butternutpumpa (ca 1,2 kg)
3 msk olivolja
½-1 msk chiliflakes
1 ½ tsk flingsalt

Mangoldfyllning
2 krukor Röd Mangold, grovhackad
med stjälk och blad
1 kruka Salvia, bladen
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 ekologisk citron, rivet skal och saft
½ dl olivolja
1 dl kapris, avrunnen
flingsalt, nymald svartpeppar

1 l bechamelsås
12 lasagneplattor
200 g Gryèreost, riven
50 g hasselnötter, grovhackade
1 kruka Mynta, till dekoration
grönsallad, till servering

Bechamelsås:

Räcker till ca 6 personer

100 g smör
1 liter mjölk
½ dl vetemjöl
1 tsk flingsalt, ½ tsk nymald vitpeppar

Sätt ugnen på 225°. Skala och dela pumpan på längden. Kärna ur och skär den i 1 cm tjocka skivor. Blanda med olja, chili och salt. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper och ugnsbaka 20–25 min i mitten av ugnen tills de är mjuka. Mixa alla ingredienser utom kapris, salt och peppar till mangoldfyllningen i en matberedare tills det blir finhackat. Rör ner kapris och smaka av med salt och peppar.

Varva bechamelsåsen med övriga ingredienser i en smord ugnssäker form, ca 25×35 cm. Börja med 2 dl sås, sedan lasagneplattor, hälften av fyllningen, hälften av pumpan, bred ut 2 ½ dl sås, strö över hälften av osten. Fortsätt med plattor, 2 ½ dl sås, resten av fyllningen och pumpan. Bred ut resten av såsen och strö över osten och nötterna.

Grädda i mitten av ugnen i 20–30 min. Dekorera med Mynta och servera med grönsallad.

Bechamelsås:

Smält smöret till såsen i en kastrull och koka upp mjölken under omrörning i en annan kastrull. När smöret smält, vispa ner mjölet lite i taget och vispa till det börjar fräsa. Häll på den varma mjölken lite i omgångar och vispa tills det kokar. Låt koka 3 – 5 min på medelvärme. Ta kastrullen från värmen och krydda med salt och peppar.

Denna bechamel är lite lösare än vanligt för att passa just vår lasagne. För en lite tjockare, mer klassisk variant, öka försiktigt på mjölmängden.

Tips: Bechamelsås går att krydda och variera på flera olika sätt. Förutom att ha den till lasagne kan du blanda ner din favoritost, blanda med pasta och sedan gratinera så har du en hemmagjord Mac’n’cheese. Du kan också blanda ner kokta ägg och persilja så har du en klassisk äggsås att servera till torsk och kokt potatis.