Ingredienser


4-6 portioner som tillbehör

2 krukor Svensk Rucola, skuren med stjälkar
1 dl solrosfrön eller hasselnötter
2 vitlöksklyftor, skalade
2 krm salt
1 tsk färskpressad citronsaft
2 msk vatten
1 dl riven pecorinoost eller parmesan
1 ½ – 2 dl mild olivolja
1 krm nymald svartpeppar

Stöt solrosfrön till en smet i en stor mortel. Tillsätt vitlök och salt och mortla samman. Blanda ner rucola och fortsätt att mortla. Tillsätt citronsaft, vatten och ost och mortla samman. Rör ner oljan lite i taget och pepparn. Smaka eventuellt av med mer salt. Alternativt mixa allt utom oljan i en matberedare. Rör ner oljan i en tunn stråle. För en lite slätare pesto mixa lite till. Lägg upp peston i en skål och servera till potatis, pasta, linser, lamm- och nötkött, kyckling, grönsaksrätter eller som dipp.