Ingredienser

4 portioner, tillbehör

900 g potatis, Cherie Finpotatis

2 schalottenlökar, skalade

2 dl klarat (skirat) smör eller matolja

Salt

Nymald svartpeppar

1 dl rödvinsvinäger eller annan favoritvinäger

1 kruka Kruspersilja, finhackad

1 kruka Vitlöksgräs (Kinesisk gräslök), finskuren

2 dl smetana

 

 

Skär potatisen och schalottenlöken i tunna skivor. Värm en stor panna med smör eller olja. Stek potatisen i omgångar. Låt den steka tills den fått en fin yta. Vänd potatisen och stek andra sidan. Krydda med salt och peppar. Lägg all den stekta potatisen i pannan och häll på vinägern och lägg i schalottenlöken. Toppa potatisen med örterna. Dra pannan åt sidan och servera med smetana.

Visste du att: Cherie är en delikatesspotatis med en fyllig och fast struktur. Det tunna skalet gör att den med fördel äts hel, med skalet på. Svegros svenskodlade Cherie har en något söt, nötig smak av kastanj och ett gult fruktkött.

Recept av Thomas Sjögren, Årets kock 2015.