Svegro Jordkällare

Från Svegro Jordkällare hittar du Svensk potatis året om. Både Delikatesspotatis, Matpotatis och Färskpotatis. Varje år får vi in tonvis med potatis från våra svenska bönder till vårt packeri i Skänninge, Östergötland. Vi tvättar knölarna varsamt, sorterar och l lagrar dem mörkt och svalt för att smaka gott och få en lång hållbarhet. Det gör att du kan hitta svensk potatis i butik året om.

Fortsätt att lagra den mörkt och svalt, precis som i en jordkällare, så kommer potatisen att fortsätta behålla fina kvalitet ända tills att du ska tillaga den.

 

Potatissäsong, året om

God sättpotatis och bra odlingsmiljö

Potatis är som vin. Ju bättre odlingsmiljö, desto finare smak. Vår potatis kommer från utvalda potatisodlare i hela landet. De flesta finns i Halland, Östergötland och på Gotland. Vi har också några färskpotatisbönder på Bjärehalvön.

Hög kvalitet på sättpotatisen i kombination med rikligt med vatten och skötsel under odlingsperioden är hemligheten bakom goda exemplar. När potatisen är färdig tar odlarna upp den och lagrar den på gården och därefter levereras den till vårt packeri.

 

När potatisen kommer till vårt packeri

Tvättning höjer kvaliteten på potatisen. Det är svårt att avgöra om en jordig knöl är grönfärgad eller skadad. Därför tvättar vi vår potatis i rent dricksvatten och sorterar bort dåliga exemplar innan den kvalitetskontrolleras och förpackas i kartong och papperspåse (sin egen lilla jordkällare) och skickas till butik.

 

Våra sorter

Vi provsmakar och väljer ut de godaste sorterna. Idag erbjuder vi ett 20-tal utvalda höst- och vintersorter, från Princess till den klassiska King Edward. Vi har också olika sorters färskpotatis och delikatesspotatis som Amandine, Cherie, Mandel och Michelle i vårt sortiment. Alla våra svenska odlare kontrolleras löpande och är anslutna till det svenska kvalitets- och miljöledningssystemet IP (Integrerad Produktion). Våra packerier arbetar enligt SMAK:s (Svensk Matpotatiskontroll) riktlinjer för integrerad produktion (RIP) och vi anger vår kvalitét på potatisen enligt SMAK:s klassificeringssystem. Allt för att du ska ha tillgång till Svegros breda utbud av kvalitétspotatis året runt.

Svegro Matpotatis

Svegro Matpotatis

Svegro Matpotatis är rejäla knölar sorterade efter användningsområde; Gratäng-, Kok-, Mos-, och Ugnspotatis. (Även Mandelpotatis ingår i sortimentet.) På baksidan av varje påse hittar du inspirerande recept och tips på hur du lyckas med dina potatisrätter.

Läs mer här.

Svegro Delikatesspotatis

Svegro Finpotaits Michelle Stilleben

Svegro Delikatesspotatis har känslan av färskpotatis, året om. Skalet är så tunt att potatisen med fördel kan ätas med skalet på. För hållbarheten har vi utformat en miljövänlig förpackning som är lika mörk och luftig som en jordkällare.

 

Läs mer här.

 

Färskpotatis och vällagrade knölar

I maj-juni kommer nypotatisen, som de säger i Skåne. Från primörpotatis och färskpotatis till sommarpotatis. Färskpotatisen har ett tunt skal och innehåller mycket vatten. Höst- och vinterpotatisen säljs från oktober fram till maj nästa år. Den sena potatisen mognar i jorden och får därför ett tjockare och tåligt skal. Det är därför den kan lagras så länge. Viktigt är dock även att lagra den rätt. Potatis vill ha det mörkt och valt, nästan som om de vore kvar i jorden. Precis som i en jordkällare helt enkelt.

Svegro Potatisblomma