Svensk Pesto

Namnet pesto kommer från italienskans ”pestare” som betyder att stöta. I Italien använder man ofta lokala råvaror som färsk basilika, lagrad parmesanost, kallpressad olivolja och pinjenötter som man mortlar samman till en god röra. Idag är det lika enkelt att göra en svensk version eftersom vi på Svegro odlar färska, ekologiska örter, året om.

Du kan också göra pesto på smakrika gröna blad så somGrönkål,  Svartkål eller Svensk Rucola.

Vill du inte mortla, så fungerar en matberedare minst lika bra. Kör kort och stötvis för en rustik röra, eller längre för en lite slätare pesto. Din nygjorda pesto kan du sen blanda med nykokt potatis eller pasta, krydda fisk eller fylla kyckling och fläsk med.

Egengjord pesto i fem enkla steg.

1. Gröna blad

Färska örter och sallater som t ex Rucola
eller Finbladig Grönkål ger massor av smak.
Välj och kombinera dina favoriter.

2. Nötter eller frön

Du kan använda nästan vilka nötter eller
frön du vill, som pinjenötter, hasselnötter, valnötter
eller solrosfrön. Om du rostar dem får du
en ännu nötigare smak.

3. God ost

I en klassisk pesto använder man parmesan,
men det går lika bra att välja andra sorter som
Västerbottensost, Prästost eller getost.
Du kan också hoppa över osten.

4. Mer smak

Krydda upp din pesto med t ex chili eller vitlök.
Glöm inte att salta och peppra.

5. Olja

Välj en olja, gärna en mild sort som inte tar över smaken,
t ex olivolja, rapsolja eller solrosolja.