Svenskarnas favoritörter lanseras i frodiga premiumvarianter

2017-04-04

Det svenska vår- och sommarhalvåret bjuder på många tillfällen av njutbara matupplevelser i gott sällskap, och användningen av färska örter ökar. Nu lanserar Svegro en ekologisk premiumserie med större, fylligare och smakrikare versioner av svenskarnas favoritörter: basilika, trädgårdsdill, grönmynta och bladpersilja. Med örter som räcker längre får matälskare nu chans att ta sommarens smakupplevelser till nya höjder. 

Allt fler tycks upptäcka kopplingen mellan högkvalitativa råvaror och rika smakupplevelser, och intresset för ekologiska och svenskodlade livsmedel ökar. Detta är en utveckling som Svegro välkomnar med ett nytt premiumsortiment av klassiska ekologiska örter. Lanseringen består av fyra örter som alla odlas ekologiskt i Svegros växthus på Färingsö. Varje planta motsvarar ungefär 2-3 standardkrukor och har både en fylligare smak och kraftigare planta vilket medför något förlängd hållbarhet.

– Vi är väldigt stolta över att nu kunna lansera ytterligare nya ekologiska premiumprodukter inför vår- och sommarsäsongen då användningen av färska örter ökar stort. Efter lång tids testodling och provsmakning har vi till slut valt ut några av de finaste storvuxna örter för dess smak, textur, doft och fyllighet, säger Helena Olin, chef för marknad och sortiment på Svegro.

Lanseringen består av fyra klassiska örter, nu i premiumvarianter:

Basilika

Stor Ekologisk Basilika har inte bara större och fylligare blad än vanlig basilika utan också en kraftigare smak och doft som gör sig utmärkt i färska sallader, såser eller röror som t ex pesto.

Trädgårdsdill

Stor Ekologisk Trädgårdsdill har fått tid att växa till sig för att uppnå optimal storlek, smak och doft. Dillen har kommit att få en självklar plats i det svenska köket och förknippas starkt med den svenska sommaren och midsommarbuffén. Trots dillens starka skärgårdskoppling kommer örten ursprungligen från Medelhavsområdet och används flitigt i kök från Mellanöstern och Medelhavet.

Grönmynta

Stor Ekologisk Grönmynta har stora, fylliga blad och går förutom till klassiska sommardrinkar som Mojito att använda till te, såser och sallader. Myntan finns i flera hundra varianter men grönmyntan gör sig med sin lagom starka, fylliga mintsmak perfekt i såväl matlagning som drinkar.

Bladpersilja

Stor Ekologisk Bladpersilja är en slätbladig persilja med större och vackrare blad än vanlig persilja. Persiljan har på senare år blivit ett populärt inslag i det svenska köket och passar perfekt i sallader, såser, tillbehör som gremolata och som smaksättning i bland annat falafel.

Nyheterna finns i välsorterade matbutiker från och med vecka 19. Rekommenderat försäljningspris är ca 35 kr per kruka.

Mynta, rabarber och chiadryck

Ingredienser:
2 l vatten
1/2 kg rabarber, tvättad och skuren i bitar
2 vaniljstänger
2 msk chiafrön
3 lime, pressade
1 dl honung
1 kruka mynta, plockad
Is

Koka 2 liter vatten med rabarber och vaniljstång i 20 min. Tag från värmen och tillsätt chiafrön, limejuice, honung och mynta. Låt stå och svalna.
Servera väl kyld med is.

För fler recept och inspiration, besök gärna Svegros webbplats Svegro.se eller Instagram @svegrosverige.

För mer information och bilder, kontakta:

Helena Olin, marknadschef på Svegro
Telefon: 076-721 54 38
E-post: helena.olin@svegro.se

Om Svegro

Svegro ägs och drivs av Familjen Norman sedan 1960 på Färingsö, utanför Stockholm. Man odlar och marknadsför färska ekologisk örter och sallat i kruka, samt potatis året om. Som ledande inom kategorierna driver Svegro ett aktivt arbete med att ständigt utveckla nya produkter från växtriket för att sprida matglädje och kunskap till alla som har ett passionerat matintresse.