fbpx
Thomas Sjögren

Allt börjar med bra råvaror. Det gjorde det även när Thomas Sjögren vann årets kock. Han var den som på fem timmar bäst lagade till fem smårätter på fisk och skaldjur och en med svenskt gårdslamm. Han är en mycket kunnig kock som med juryns motivering ”hanterar huvudråvaran på bästa möjliga sätt med personliga kombinationer” tog hem första priset. Dessutom är han den näst yngsta Årets kock genom tiderna och har redan flera tunga priser i bagaget. Silver i Culinary World cup för juniorer samt silver i Nordiska mästerskapen för juniorer.

För Svegro har Thomas tagit fram recept med just råvaran som utgångspunkt. Sex vegetariska, ett med kött och ett med fisk. Han blandar klassiska smaker och nya influenser, bland annat från hans vinnarresa till Mexiko med Peter Norman. Resultatet är åtta spännande och smakfulla recept av högsta kvalitet. Det är även Peter Norman som stylat och fotograferat rätterna.

”Man ska inte krångla till det”

Låt dig inspireras av råvarorna och välj ekologiskt där du har möjlighet. Hur kan du ta fram smaken? Kan du komplettera den på något sätt? Som med ärtorna med senap och mejram. Ärtorna är dessutom tillagade på två sätt för att ytterligare lyfta smaken av gula ärtor. Eller crèmen på Cheriepotatis, där potatisen först är rostad och sedan urgröpt. Du får något helt annat än ett vanligt potatismos. Den rätten avslutas dessutom med lite citron som bryter av fint mot den lena crèmen. Ge råvarorna extra kärlek utan att krångla till det och de lyfter till nya nivåer.

Mat att äta tillsammans

De flesta rätterna är smårätter – perfekta att ställa fram och dela på till fest som vardag. Du får lite av allt, färgsprakande, mättande och framförallt gott. Vill du inte laga alla rätter på en gång? Servera exempelvis ärtcrèmen med fläsk eller broccolicrèmen tillsammans med en bit stekt fisk.