fbpx
Cevice på kolja med Basilika, chili och forellrom

Cevice på kolja med Basilika, chili och forellrom

Ingredienser

4 portioner, förrätt

300 g koljafilé

2 lime

Salt

1 gurka

1 knippe rädisor

1 röd chili, finhackad

1 kruka Basilika, finhackad (spara lite blad till garnering)

1 dl olivolja

Smörstekt bröd

100 g forellrom


Gör såhär

Skär koljan i ca 1 cm stora tärningar och lägg dem i en skål. Pressa över limen och låt stå i ca 1 tim i kylen. Blanda försiktigt runt ett par gånger. Krydda fisken med salt. Skala och skär gurkan i samma storlek som fisken, dela rädisorna i 4 bitar. Blanda försiktigt fisken med gurka, rädisor, chili, limebasilika och olivolja. Krydda eventuellt med mer salt. Servera på smörstekt bröd och toppa med forellrom. Garnera med basilikablad.

Tips: Frys rå fisk ett dygn för en tunn bit och två dygn för en tjockare bit för att få bort eventuella parasiter. Passa på att skära fisken i tärningar innan den tinat helt. Häll av överflödig vätska när den tinat och torka av fisktärningarna med hushållspapper.

Recept av Thomas Sjögren, Årets kock 2015.