fbpx
Citron- och rosmarinpaj

Citron- och rosmarinpaj

Ingredienser

12 bitar

175 g osaltat smör
1 kruka Rosmarin, plockade och hackade blad
6 dl vetemjöl
1 krm salt
1 ½ dl florsocker
3 äggulor
torkade bönor till formen

Fyllning:
finrivet skal av 3-4 ekologiska citroner (½ dl)
och saft av 4 citroner (2 dl)
6 ägg
9 äggulor
4 dl strösocker
300 g osaltat smör, rumsvarmt

Dekoration:
ca 3 dl olivolja till fritering
½ kruka Rosmarin, plockade blad
florsocker

Till servering:
eventuellt vispgrädde


Gör såhär

Hacka samman smör, rosmarin, mjöl, salt och florsocker till en grynig massa för hand eller i matberedare. Blanda i äggulorna och arbeta ihop till en smidig deg. Vira in degen i plastfolie och lägg i kyl att vila 3 tim. Sätt ugnen på 180°. Kavla ut degen i lagom storlek för en pajform, ca 28 cm i diameter. Klä formen med degen och tryck till med tummarna och skär av kanten. Nagga degen med en gaffel. Täck pajen med aluminiumfolie och fyll foliet med de torkade bönorna, så behåller pajskalet formen under gräddningen. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Tag bort bönor och folie och grädda ytterligare 10-12 min så att pajskalet får en gyllene färg.

Ta ut pajskalet och öka ugnsvärmen till 230°. Blanda alla ingredienser utom smöret till fyllningen i en tjockbottnad kastrull. Sätt kastrullen på svag värme och vispa tills sockret smält. Klicka i hälften av smöret och vispa ordentligt tills krämen blivit tjock.

Tillsätt resten av smöret och vispa tills krämen är ordentligt tjock och krämig. Tag kastrullen från värmen och fortsätt vispa. När krämen svalnat något, häll den i formen och grädda 5-10 min tills den får en aning färg. Pajen är lite ”gungig” men stelnar till lite när den står och kallnar. Den kan med fördel ställas in i kyl ett par timmar när den svalnat. Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull. Lägg ner rosmarinbladen i omgångar och fritera en kort stund. Lyft upp bladen och låt rinna av på lite hushållspapper. Vänd sedan runt rosmarinen i florsocker. Dekorera pajen med rosmarin. Servera eventuellt med vispad grädde.