fbpx
Grönkåls- och kikärtssoppa med schug

Grönkåls- och kikärtssoppa med schug

Ingredienser

4-6 portioner

 

300 g små och torkade kikärtor

3 tsk bakpulver

2 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade

2 sötpotatisar, skalade och skurna i lite större bitar

1 dl tahini (sesampasta)

2 msk pressad citronsaft

1 msk mald spiskummin

130 g grönkål

flingsalt

2 msk olivolja, kallpressad

 

Schug, ca 2 dl:

2 krukor Koriander, skuren med stam

15 serranochili, delade och urkärnade

5 vitlöksklyftor, skalade

1 msk mald spiskummin

1 tsk flingsalt

1 tsk pressad citronsaft

1 msk olivolja, kallpressad


Gör såhär

Blötlägg kikärtorna över natten i en bunke med 2 tsk bakpulver. Skölj dem sedan i ett durkslag. Koka kikärtorna i nytt vatten (1,7 liter) med 1 tsk bakpulver och vitlök i en rymlig kastrull under lock på svag värme i 2 ½ tim. Tillsätt sötpotatisen och koka ytterligare ca 15 min tills potatisen är mjuk. Gör schugen under tiden potatisen kokar. Mixa alla ingredienser i en matberedare. Ställ schugen åt sidan. Mixa lite av kikärtorna i soppan med en stavmixer direkt i kastrullen. Tillsätt tahini, citronsaft, spiskummin och grönkål. Smaka av med salt. Häll upp soppan i skålar och ringla över lite av oljan. Servera med schugen.