Grönkåls- och kikärtssoppa med schug
Ingredienser
4-6 portioner
300 g små och torkade kikärtor
3 tsk bakpulver
2 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade
2 sötpotatisar, skalade och skurna i lite större bitar
1 dl tahini (sesampasta)
2 msk pressad citronsaft
1 msk mald spiskummin
130 g grönkål
flingsalt
2 msk olivolja, kallpressad
Schug, ca 2 dl:
2 krukor Koriander, skuren med stam
15 serranochili, delade och urkärnade
5 vitlöksklyftor, skalade
1 msk mald spiskummin
1 tsk flingsalt
1 tsk pressad citronsaft
1 msk olivolja, kallpressad
Gör såhär
Blötlägg kikärtorna över natten i en bunke med 2 tsk bakpulver. Skölj dem sedan i ett durkslag. Koka kikärtorna i nytt vatten (1,7 liter) med 1 tsk bakpulver och vitlök i en rymlig kastrull under lock på svag värme i 2 ½ tim. Tillsätt sötpotatisen och koka ytterligare ca 15 min tills potatisen är mjuk. Gör schugen under tiden potatisen kokar. Mixa alla ingredienser i en matberedare. Ställ schugen åt sidan. Mixa lite av kikärtorna i soppan med en stavmixer direkt i kastrullen. Tillsätt tahini, citronsaft, spiskummin och grönkål. Smaka av med salt. Häll upp soppan i skålar och ringla över lite av oljan. Servera med schugen.