Hoppa till huvudinnehållet
Vegetarisk lasagne
Spara receptet

Pumpalasagne med kapris och mynta

80min
6 portioner

Receptets betyg

Kopierad

Ingredienser

  • 1 butternutpumpa (ca 1,2 kg)

  • 3 msk olivolja

  • ½-1 msk chiliflakes

  • 1 ½ tsk flingsalt

Spenatfyllning:

  • 1 kruka salvia
  • 130g bladspenat
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 ekologisk citron
  • ½ dl olivolja
  • 1 dl kapris
  • flingsalt, nymald svartpeppar

Bechamelsås:

  • 100 g smör
  • 1 liter mjölk
  • ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk flingsalt
  • ½ tsk nymald vitpeppar

Lasagne:

  • 1 kruka mynta
  • 1 l bechamelsås
  • 12 lasagneplattor
  • 200 g Gryèreost
  • 50 g hasselnötter

Betygsätt receptet

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Skala och dela pumpan på längden.
  3. Kärna ur och skär den i 1 cm tjocka skivor.
  4. Blanda pumpaskivorna med olja, chili och salt.
  5. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper och ugnsbaka 20–25 min i mitten av ugnen tills de är mjuka.
  6. Plocka bladen av salvian.
  7. Grovhacka bladspenaten. Använd även stjälkarna.
  8. Skala och finhacka vitlöksklyftorna.
  9. Riv skalet och pressa saften ur en citron.
  10. Mixa alla ingredienser utom kapris, salt och peppar till spenatfyllningen i en matberedare tills det blir finhackat.
  11. Rör ner kapris och smaka av med salt och peppar.
  12. Bechamelsås: Smält smöret till såsen i en kastrull och koka upp mjölken under omrörning i en annan kastrull.
  13. När smöret smält, vispa ner mjölet lite i taget och vispa till det börjar fräsa.
  14. Häll på den varma mjölken lite i omgångar och vispa tills det kokar.
  15. Låt koka 3 - 5 min på medelvärme.
  16. Ta kastrullen från värmen och krydda med salt och peppar.
  17. Denna bechamel är lite lösare än vanligt för att passa just vår lasagne. För en lite tjockare, mer klassisk variant, öka försiktigt på mjölmängden.
  18. Varva bechamelsåsen med övriga ingredienser i en smord ugnssäker form, ca 25x35 cm.
  19. Börja med 2 dl sås, sedan lasagneplattor, hälften av fyllningen, hälften av pumpan, bred ut 2 ½ dl sås, strö över hälften av osten.
  20. Fortsätt med plattor, 2 ½ dl sås, resten av fyllningen och pumpan.
  21. Bred ut resten av såsen.
  22. Grovhacka hasselnötterna.
  23. Strö över osten och nötterna.
  24. Grädda i mitten av ugnen i 20–30 min.
  25. Dekorera med mynta och servera med grönsallad.

Tips! Bechamelsås går att krydda och variera på flera olika sätt. Förutom att ha den till lasagne kan du blanda ner din favoritost, blanda med pasta och sedan gratinera så har du en hemmagjord Mac’n’cheese. Du kan också blanda ner kokta ägg och persilja så har du en klassisk äggsås att servera till torsk och kokt potatis.

Smaklig måltid!

Betygsätt receptet

Färska örter i kruka från Svegro

UPPTÄCK VÅRT SORTIMENT

Låt oss presentera vårt sortiment. Vi odlar både klassiker och rariteter. Storsäljaren är basilika, följd av dill och koriander. Men vi odlar inte bara färska örter utan också sallater och gröna blad, som pak choi och grönkål. Det senaste tillskottet är smakrika, små skott som vi kallar mikrogrönt. Krasse är den mest kända sorten i den här kategorin, men i vårt sortiment hittar du flera spännande varianter, bland annat kryddiga små rädisskott.

Till vårt sortiment

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner. Upptäck vår värld!

Hälsningar Svegro!

Till vårt växthus