Snabbpicklade betor, äpple och Dill
Ingredienser
6-8 portioner som tillbehör
3 polka- och/eller gulbetor, skalade och tunt skivade, gärna på mandolin
2 äpplen, skalade, urkärnade och tunt skivade, gärna på mandolin
1 kruka Dill, finhackad
½ tsk chiliflakes
Lag:
3 dl vatten
2 dl strösocker
1 dl ättikssprit (12%)
3 cm färsk ingefära, skalad och skuren i bitar
Gör såhär
Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull och koka upp. Rör tills sockret löser sig. Ta av från värmen och låt lagen svalna. Varva betor, äpple, dill och chiliflakes i en skål eller glasburk. Häll över den avsvalnade lagen så att det täcker. Låt stå minst 30 min före servering. Servera till t ex varmrökt lax, ugnsstekt kyckling eller kött.
Det picklade håller minst ett par veckor i kyl om man lägger det i en glasburk som är väl rengjord och steriliserad när man fyller den. Sterilisera rena glasburkar i ugn på 125° i 15 min.