Svartkåls- och vitbönssoppa med Persilje- och tryffelolja samt pecorinoost
Ingredienser
4 portioner.
2 ½ dl torkade stora vita bönor
1 liter grönsaksbuljong
1 gul knipplök, skivad
1 vitlöksklyfta, skalad och tunt skivad
130 g svartkål
nymald svartpeppar
ev flingsalt
100 g pecorinoost, grovriven
rivet skal av 1 citron
Persilje- och tryffelolja:
1 kruka Slätbladig persilja, hackad
2 msk vit tryffelolja
1 dl olivolja, mild
flingsalt
nymald svartpeppar
Gör såhär
Blötlägg bönorna i en bunke i minst 12 timmar. Häll av blötläggningsvattnet. Koka upp bönorna i buljongen i en kastrull. Låt koka under lock ca 3 min. Sila av skummet och lägg i lök och vitlök. Fortsätt koka under lock på svag värme tills bönorna är mjuka men inte sönderkokta, ca 1 tim. Tillsätt svartkålen och smaka av med peppar och eventuellt salt. Blanda persilja med tryffelolja och olja. Smaka av med salt och peppar. Häll upp soppan i skålar och servera med osten. Ringla över lite persilje- och tryffelolja samt strö över citronskalet.