Basilika

Basilika - Ocimum basilicum

Basilika

Basilika har stora välvda blad och doftar starkt kryddigt av nejlika. Stammarna är ganska grova, men det går att äta dessa också om du hackar dem fint. Plocka och riv isär bladen så att de är i stora bitar. Vill du hacka dem – hacka fint från början. Att gå över bladen med kniven flera gånger gör att de snarare mosas än hackas.

Perfekt till: Basilika har en aromatiskt blommig, och nästan parfymerad smak som är perfekt tillsammans med tomat, både som färsk och lätt tillagad i såser. Basilika är även ett givet alternativ till pasta och ostar som mozzarella och ricotta. Planerar du italienskt, tänk basilika. Tack vare sin blommighet gifter sig dess smak även med exempelvis jordgubbar och apelsin.

Örtfakta: Den vanligaste sorten av basilika heter Genovese. Namnet betyder att den härstammar från staden Genua i Italien.

Basilika




Laga mat med Basilika



Se hela vårt örtsortiment