Hoppa till huvudinnehållet
Färsk oregano

Allt om oregano

Ha mig i tomatsåser, till rostade rotsaker, i långkokt bolognese, ratatouille och mustig moussaka. Baka mig med kyckling och lamm och glöm mig inte i rödvinssåsen, chimichurrin och fonden.

URSPRUNG

Oregano har en lång historia inom matlagning och redan på medeltiden odlades örten i svenska kloster som medicinalväxt. Plantan kommer ursprungligen från Medelhavsområdet och namnet från de gamla grekerna som använde örten för medicinalväxt redan för flera tusen år sedan.

SMAK

Oregano smakar varmt kryddigt och pepprigt, men blir mildare när den blandas i maten. Doften är starkt aromatiskt och smaken kan beskrivas som jordig med en lätt sötaktig ton.

Oregano i sallad

GOTT TILL

Oregano är en klassiker i medelhavsmat och används flitigt som krydda till pizza, tomatsås och i många italienska rätter. Färsk och torkad passar örten fint till frikadeller, soppor, såser och i mustiga grytor. Till ost passar den utmärkt då det feta i osten kompletterar och framhäver smaken. Örtväxten är också god till kötträtter, fläsk, lamm, fågel, vit fisk, grönsaker och till svamp som kantareller och champinjoner. Använd den gärna färsk i både pizzasallad och grekisk fetaostsallad. I Italien bakar man gärna bröd som man smaksätter med färska örter. Ett exempel är foccacia som ofta kryddas med oregano.

Laga mat med oregano

Upptäck fler recept
Färsk oregano

GÖR SÅ HÄR

Det är framför allt oreganobladen som används i matlagningen, men stjälkarna går också att använda. Bladen finhackas gärna innan de strös över maten. Liksom de flesta andra örter tappar oregano smak vid upphettning. Därför bör den tillsättas sent i matlagningen.

SKÖTA

Oregano i kruka trivs bäst i rumstemperatur. Plantan vill inte stå blött så se till att krukan kan dränera bort överskottsvattnet och var sparsam med vattningen.

SKÖRDA

Vi rekommenderar att skörda oregano ovanifrån. Om man klipper för långt ner kommer plantan att sluta växa. Så toppa försiktigt, ungefär en tredjedel från toppen.

Oregano

FÖRVARA

Oregano i kruka trivs bäst i rumstemperatur på en ljus plats hemma i köket. Den vill gärna suga upp vatten underifrån så vattna på ett fat med höga kanter. Får du oregano över så kan du frysa in eller torka i ugnen på låg temperatur.

Låt oss presentera

Upptäck vårt sortiment

ISTÄLLET FÖR

Vill du ersätta oregano i matlagningen är mejram ofta ett bra alternativ. Den ligger nära i smak, även om den är betydlig mildare och något sötare. För vissa typer av maträtter kan du använda timjan i stället för oregano och då helst färsk timjan som ligger närmast i smak. Med en lite jordaktig ton, passar båda dessa örter bra till potatis, bönor eller till salladsdressingar.

PRÖVA OCKSÅ

Saknar du oregano hemma men vill få till ett djup i smaken, pröva att tillsätta lagerblad eller vitlök i soppor, såser och grytor. Basilika är med sin aromatiska smak ett annat alternativ. Båda örterna används flitigt i det italienska köket och basilika funkar fint som ersättning i de flesta medelhavsrätter. Smaken blir förstås lite annorlunda. Oregano är ju trots allt unik i sin smakprofil.

Nyttiga oregano

Oregano är känd för sina läkande egenskaper och redan på antiken användes örten som en medicinalväxt. Ur örten kan man utvinna en olja som sägs vara antiinflammatorisk, virusbekämpande och verksam mot svampinfektioner. Traditionellt har örten använts mot hosta och förkylning och utvärtes för att behandla sår, muskelvärk och svullnader. Den sägs också främja matsmältningen. Ännu en av alla örter som genom århundraden använts som nyttoväxt.

Till näringsvärden

Nyskördat sedan 1960

Svegro har försett stockholmarna med färska grödor sedan 1960. Visionen är ett Sverige helt självförsörjande på färskt grönt. Redan från start har vi arbetat för en hållbar odling och härliga smakupplevelser. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag har vi en av landets modernaste och mest klimatsmarta anläggningar. Vi odlar med fokus på smak och kvalitet, stolta över att ha bidragit till att utveckla matkulturen i Sverige.