Hoppa till huvudinnehållet

Lyckas med aioli

Att vispa ihop en hemlagad aioli kan vara svårt innan man fått in den rätta tekniken. När man väl fått kläm på processen, är det riktigt kul. Här hittar du tipsen som hjälper dig att lyckas!

Aioli och pommes frites

VAD ÄR AIOLI?

Aioli är en kall emulsionssås traditionellt gjord på mortlad vitlök, olivolja, citronsaft och eventuellt salt. Med ett ursprung från västra Medelhavskusten har såsen fått sitt namn från katalanska som betyder ”vitlök och olja”. Den klassiska katalanska aiolin innehåller inte äggula, något som dock är vanligt i andra varianter.

Gör din egen

Den godaste aiolin gör du själv! I en klassisk aioli krossas vitlöken och arbetas ihop tillsammans med oljan. Men det är också vanligt att göra aioli med äggula, kanske för att det är lite enklare att lyckas. Börja med att mortla vitlöken alternativt vispa äggulan tills den blir lätt, luftig och ljusare i färgen. Häll sedan i oljan. Gör det droppvis i början och vispa samtidigt konstant. Detta hjälper till att emulgera aiolin och få den att tjockna. Därefter kan du gradvis hälla i oljan i en fin stråle medan du fortsätter att vispa eller mortla till dess att såsen är krämig. Det krävs lite tålamod för att lyckas, men vi kan lova att det är värt besväret.

RÄTT KONSISTENS

För att få till den rätta konsistensen är proportionerna mellan äggulor, olja och syra viktig. En vanlig fördelning är 2 äggulor per 2 dl olja och 1 till 2 teskedar syra. Justera fördelningen av ingredienserna efter hand om du ser att konsistensen kräver det.

RÄDDA AIOLIN

Tillsätter du oljan för snabbt i början kan aiolin separera sig och bli grynig. För att rädda en aioli som skurit sig är det bästa tipset att börja om med en ny äggula som man vispar upp i en ren bunke. Tillsätt därefter försiktigt den skurna aiolin under vispning. Då brukar den komma samman och bli krämig igen.

Kall sås med örter

Rumstemperera

Ta ut ingredienserna från kylen i god tid. För att slå en stabil aioli är det viktigt att ingredienserna är rumstempererade.
Bruna ägg i kartong

Använd färska ägg

Ett tips är att använda färska äggulor. De har en högre halt av naturliga emulgeringsmedel, som ger en krämigare konsistens.

Mixa och vispa

I en matberedare eller mixer går det snabbare än att vispa för hand och det blir enklare att lyckas med konsistensen.

Recept på hemmagjord aioli

Inspireras av fler recept

GOTT TILL

Aioli är en sås som förhöjer smaken på allt från fisk, skaldjur, grillat kött till grönsaker. Den är också god som dippsås till ugnsrostad potatis och till grönsaksstavar. Prova att toppa hamburgaren, på en klassisk fisksoppa eller blanda i en ljummen färskpotatissallad.

EN SNABB VARIANT

En genväg är att snabbt och enkelt röra ihop en aioli på färdig majonnäs från affären. Blanda majonnäs, pressad vitlök och färsk citronsaft i en skål och smaka av med salt och peppar. Om du vill göra en vegansk variant går det bra att byta till vegansk majonnäs som finns att köpa i många butiker. Låt vila i kylen i cirka 15-30 minuter så att smakerna sätter sig.

Hackad dill i matlagning

SÄTT SMAKEN

Det är vitlök som sätter den klassiska smaken på aioli. Citronsaft tillför syra och friskhet. När aiolin har tjocknat är det fritt fram att experimentera med smaken. Hacka och blanda i färska örter som dill, kanske tillsammans med rivet skal från lime. Det blir jättegott till fisk och skaldjur eller kokt potatis. Basilika, timjan och persilja är andra exempel på örter som tillför en fin smak på aiolin. För extra sting, blanda i cayennpeppar, chiliflakes eller varför inte lite dijonsenap. Hettan gifter sig väl med aiolin.

Lyft aioli med färska örter

Upptäck vårt sortiment

SVEGRO FÖRKLARAR EMULSION

En emulsionssås är en typ av sås som bildas genom att kombinera två eller flera ingredienser som normalt sett inte vill blanda sig, till exempel olja och vatten. När man vispar upp en vätska bildas små droppar som då kan fördela sig jämnt i en annan vätska, så att man får en jämn och stabil blandning. Vanligtvis behöver dropparna sedan stabiliseras av en tredje ingrediens som gör att de två första ingredienserna håller sig blandade. Vanliga stabiliserande ingredienser är senap, citronsaft, vitlök. Några exempel på emulsionssåser är majonnäs, aioli, hollandaise och vinägrett.

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vi vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner.

Upptäck vår värld!

Till vårt Växthus