Dill

Dill - Anethum graveolens

Dill

Dill har ett säreget, vippigt och yvigt utseende. Bladen påminner mer om flikigt ris än om blad. Doften är väldigt speciell och kryddigt gräsig. Blasten nyps av eller hackas. Stjälkarna kan med fördel läggas i hela för att sedan lyftas bort innan servering, eller finhackas.

Perfekt till: Dill används traditionellt i det svenska köket. Framförallt till all typ av fisk och skaldjur. Antingen som krydda, eller som tillbehör i kalla såser och stuvningar. Den används också till dillkokat kött så som lamm och nöt. Dillen är även vanlig i medelhavsköket. I Turkiet används den flitigt i de flesta rätter, bland annat för att krydda grönsaker, grytor och alla typer av protein.

Örtfakta: Den härstammar från Orienten – de sydliga och östliga medelhavsländerna – där den användes som medicinal- och kryddväxt. Dillens blad och frön användes till exempel som ett medel för god sömn.

Dill




Laga mat med Dill



Se hela vårt örtsortiment