Körvel

Körvel - Anthriscus cerefolium

Körvel

Körvel är nästan doftlös om den står svalt. Bladen är små, mjälla och ljusgröna och påminner om slätbladig persilja och koriander. Körvel har tunna, krispiga stjälkar. Plocka bladen och behåll dem som de är eller grovhacka och strö ned i maten. Stjälkarna kan med fördel användas finhackade.

Perfekt till: Körvel har en svag men distinkt smak av anis med gräsiga undertoner. Detta gör den alldeles perfekt till alla typer av rotgrönsaker. Det finns även en viss ton i den som gör att söta toner i maträtterna plockas fram, utan att för den delen ta över. Körvel är, precis som fänkål, en frisk smaksättare till fisk – och lyfter lammrätter.

Örtfakta: Körvel är en väldigt C-vitaminrik ört, och du kan hitta den vilt växande runt om i Sverige. Hittar du inte körvel så kan du ersätta den med dragon eller anis, men självklart ger de små gröda bladen en unik ton. Körvel sägs även vara mycket bra för matsmältningen.

Körvel




Laga mat med Körvel



Se hela vårt örtsortiment