Rosmarin

Rosmarin - Rosmarinus officinalis

Rosmarin

Rosmarin är en flerårig ört som du känner igen på sina barrlika blad och aromatiska doft. Plocka av och finhacka bladen, men lämna stjälkarna då de lätt kan bli hårda vid tillagning. Du kan även lägga ned hela kvistar och sedan ta upp dem ur pannan eller kastrullen innan servering.

Perfekt till: Tack vare sin starka smak och doft kan man vara ganska sparsam när man kryddar med rosmarin då den annars lätt tar över rätter. Rosmarin är underbar i smakrika och värmande grytor och som krydda till fågelrätter eller en maffig biff. Den är även ett perfekt komplement till lamm och fläsk, samt att strö över rostade rotfrukter.

Örtfakta: Rosmarin betyder ”havets dagg” och växer vilt i sluttningarna kring medelhavet, där den kan bli upp till två meter hög. I Sverige odlar vi den främst i kruka och då nå den en höjd på en halvmeter. Eftersom den är en medelhavsväxt klarar den inte vårt kyliga klimat så bra, så vill du ha den ute – se till att ta in den till vintern.

Rosmarin




Laga mat med Rosmarin

 


Se hela vårt örtsortiment