fbpx

Ingredienser

4 portioner, tillbehör

Broccoli- och dragoncrème:

2 broccoli (à 250 g)

200 g smör


3 krukor Dragon, repade blad

Salt

1 1⁄2 dl matolja

50 g spenat

Bakade tomater:

400 g körsbärstomater, blandade färger

2 msk olivolja

2 krm salt

Nymald svartpeppar

Broccoli- och dragoncrème:

Skär broccolibuketterna i små bitar. Koka i vatten i en kastrull tills de känns helt mjuka. Låt broccolin rinna av och lägg den sedan i en blender eller använd stavmixer. Mixa i smöret i bitar samt hälften av dragonen och låt mixa till fin konsistens, smaka av med salt. Värm oljan och mixa tillsammans med spenaten och resten av dragonen. Sila oljan och kyl ner den. Lägg upp broccolicrèmen i en skål och toppa med bakade tomater. Ringla över lite spenat- och dragonolja.

Bakade tomater:

Sätt ugnen på 150°. Dela tomaterna och lägg dem på en plåt. Ringla över olivolja och strö på salt. Baka tomaterna i mitten av ugnen ca 1 1⁄2 tim. Krydda med salt och peppar.

Visste du att: Dragon håller bäst i sin kruka. Om du vill att den ska hålla ännu längre kan du fylla en burk med dragonbladen, hälla på vitvinsvinäger, som förhöjer dragonsmaken ännu mer, sätta på ett lock och ställa i kylen.

Recept av Thomas Sjögren, Årets kock 2015.