fbpx

Ingredienser

4 portioner, tillbehör

Ärtcrème:

300 g gula ärtor, blötlagda (se förpackning)

1 gul lök, hackad

1 liter grönsaksbuljong

2 dl smetana


1 kruka Mejram, grovhackad (spara lite blad till garnering)

2 msk skånsk senap

Salt

Krispiga ärtor:

100 g gula ärtor, blötlagda (se förpackning)

1 kruka Mejram

olja till fritering

Salt

Lägg ärtor och lök i en kastrull. Häll på buljong och koka under lock tills ärtorna är mjuka 50-60 min. Häll av ärtorna över en bunke och låt rinna av ca 2 min. Spara buljongen till att eventuellt späda med. Lägg de avrunna ärtorna i en mixer med smetana, mejram och senap. Mixa slätt och späd eventuellt med buljongen. Smaka av med salt. Lägg upp ärtcrèmen i en skål och toppa med de krispiga ärtorna. Garnera med lite mejramblad.

Koka ärtorna i vatten i en kastrull under lock tills de är mjuka ca 45 min. Häll av kokvattnet och låt ärtorna rinna av. Sätt ugnen på 75°. Lägg ärtor och mejram på varsin sida på en plåt och låt de torka i mitten av ugnen ca 4 tim. Värm oljan i en kastrull till 170°. Fritera ärtorna till de är gyllenbruna. Lyft upp ärtorna med en hålslev och låt de rinna av på hushållspapper.

Lägg ärtorna i en skål och krydda med salt och torkad mejram.

Recept av Thomas Sjögren, Årets kock 2015.