Ingredienser


4 portioner som tillbehör

1 kruka Dill, skuren med stjälkar
1 msk hel spiskummin
½ dl hasselnötter eller solrosfrön
2 vitlöksklyftor, skalade
1 röd serranochili, urkärnad och hackad
2 krm salt
2 msk färskpressad citronsaft
1 dl riven pecorinoost eller parmesan
1 dl mild olivolja

Stöt spiskummin fint i en stor mortel. Tillsätt hasselnötter och mortla till en smet. Tillsätt vitlök, chili och salt och mortla samman. Blanda ner dillen och fortsätt att mortla. Tillsätt citronsaft och ost och mortla samman. Rör ner oljan lite i taget och smaka eventuellt av med mer salt. Alternativt mixa allt utom oljan i en matberedare. Rör ner oljan i en tunn stråle. För en lite slätare pesto mixa lite till. Lägg upp peston i en skål och servera som drinktilltugg till morötter, kokta ägg (gärna vaktelägg) och brödkrutonger. Peston är även god till pasta, lamm- och fläskkött, kyckling, potatis och grönsaksrätter.