Ingredienser

1 kg Svegro Ugnspotatis
1 tsk + 1 ½ krm + ½ tsk salt
1 ½ krm + 1 krm nymald svartpeppar
50 g smör + till formen
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk, 3%
2 msk Dill, fint skuren
2 msk Gräslök, fint skuren
2 msk Kruspersilja, plockade blad
150 g prästost, riven
1 krm mald muskotnöt

Koka potatisen med skal i saltat (1 tsk) vatten i en kastrull under lock tills potatisen är mjuk. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Sätt ugnen på 225°. Skala potatisen och lägg den i en smord ugnssäker form. Strö över 1 1⁄2 krm salt och 1 1⁄2 krm peppar.

Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet så att det blir väl blandat med smöret, låt det fräsa ihop. Späd med mjölken i omgångar, vispa hela tiden. Låt såsen koka på svag värme ca 5 min. Vispa då och då. Ta kastrullen från värmen. Blanda dill, gräslök och persilja och rör ner 2/3 av örterna, 2/3 av osten och muskotnöten i såsen. Krydda med 1⁄2 tsk salt och 1 krm peppar.

Fördela ostsåsen över potatisen och strö över resten av osten. Gratinera i mitten av ugnen ca 15 min tills det får en gyllenbrun färg.

Dekorera med resten av örterna. Servera den gratinerade potatisen till t ex stekt eller grillat kött, rökt skinka eller lax.