Ingredienser

4 portioner

 

600 g lammfärs

1 kruka Dill, hackad (spara lite till dekoration)

1 ägg

2 msk matolja

2 msk curry

1 tsk salt

1 kruka Kaskadsallat, plockade blad

1 bifftomat, skuren i skivor

1 rödlök, tunt skivad

 

Myntaraita:

2 dl matlagningsyoghurt

1 vitlöksklyfta, pressad

1 krm salt

2 msk färska myntablad, hackade

 

Till dekoration:

Färska myntablad och dill

 

Pitabröd:

10 stycken

1 dl kallt vatten

2 pkt torrjäst (à 12 g)

1 tsk socker

8 ½ dl vetemjöl (510 g)

1 tsk salt

3 ½ dl ljummet vatten

2 msk olivolja

Blanda lammfärs med dill, ägg, olja, curry och salt. Forma färsen till 4 hamburgare och grilla i en oljad grillpanna ca 5 min på varje sida. Blanda ingredienserna till myntaraitan. Fyll pitabröden med sallat, hamburgare, tomat, lök och myntaraita. Dekorera med myntablad och dill.

Pitabröd:

Blanda 1 dl vatten med jäst och socker i en bunke. Låt stå i 10 min tills det börja skumma.
Placera mjölet med saltet på ett bakbord och gör en krater i mitten. Tillsätt jästvattnet och det resterande ljumma vattnet i mjölkratern och blanda väl. Arbeta degen 10 min för hand eller 5 min i bakmaskin tills den är elastisk.

Häll olivoljan i en bunke, lägg i degen och vänd runt så att all deg är täckt med olivolja. Täck med plastfolie och ställ på varmt ställe. Jäs ca 1 ½ tim tills degen har blivit dubbelt så stor.

Sätt ugnen på 240°. Tag upp och arbeta ihop den lite kladdiga degen. Gör en rulle av degen. Dela rullen i 10 jämnstora bitar och rulla till bullar med lätt mjölade händer. Placera bullarna på mjölat bakbord och täck med bakduk. Låt jäsa ytterligare 10 min.

Kavla ut varje bulle till en ca ½ cm tjock platta, ca 12 cm i diameter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

Grädda i mitten av ugnen 5-10 min tills de blir gyllene på ovansidan. Lägg pitabröden på ett galler och täck med bakduk.

En extra god påsk önskar vi på Svegro.