Ingredienser


4 portioner

Hummus:
150 g kikärtor, små och torkade (alt ca 5 dl kokta)
2 tsk bakpulver
2 dl tahini (sesampasta)
1 msk olivolja
1 msk pressad citronsaft
½ vitlöksklyfta, tunt skivad
salt

Quinoasallad:
3 dl quinoa
1 kruka Röd & Grönsallat, plockad i mindre bitar
1 kruka Grönkål, skuren
olivolja
200 g cocktailtomater, delade
1 äpple, urkärnat, delat i fyra delar och tunt skivat
100 g rostade mandelspån
1 kruka Dill, skuren
nymald svartpeppar

Blötlägg kikärtorna till hummusen över natten i en bunke med 1 tsk bakpulver. Skölj dem sedan i ett durkslag. Koka kikärtorna i nytt vatten med 1 tsk bakpulver på svag värme i 3 tim. Använd en rymlig kastrull med lock där vattnet täcker ordentligt. Häll av och spara ca 2 dl av kokvattnet. Låt kikärtorna svalna.

Mixa kikärtorna i en matberedare med tahini, olja och ca 1 dl av kokvattnet tills hummusen är slät och känns bra i konsistensen. Späd ev med mer vätska. Tillsätt citronsaft och vitlök. Smaka av med salt. Mixa lite till, hummusen ska vara slät och luftig.

Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna. Fördela sallat och grönkål på fyra tallrikar eller på ett uppläggningsfat. Strö över quinoa och lägg hummus i mitten. Ringla över lite olja på hummusen. Lägg på tomater, äpple, mandelspån och strö över dillen. Krydda med peppar.