fbpx
Toscansk panzanella med örtpestokrutonger

Toscansk panzanella med örtpestokrutonger

Ingredienser

8 bufféportioner

150 g dagsgammalt vitt bröd, t ex baguette
1 burk Svegro Örtpesto Basilika
300 g mogna tomater i olika färger
1 gul paprika
15 cm slanggurka
2 schalottenlökar
2 kvistar basilika, plockade
1 vitlöksklyfta
1 dl god olivolja
1½ msk vitvinsvinäger
2 krm salt
1 krm nymalen svartpeppar


Gör såhär

En italiensk tomat- och brödsallad är perfekt på bufféer och ett supergott tillbehör på grillmiddagen. Det svåra är att inte äta upp krutongerna i förtid…

1. Sätt ugnen på 200 grader. Riv brödet i grova bitar, 3–4 cm. Lägg dem i en skål, häll över peston och blanda väl – använd händerna för bästa resultat. Sprid ut bitarna på en bakpappersklädd plåt och rosta dem i ugnen i ca 10 minuter eller tills de är gyllene och frasiga.

2. Skär tomaterna i bitar (om du använder små tomater kan du klyfta dem). Dela och kärna ur paprikan och tärna den fint. Skala gurkan, dela den på längden, kärna ur med en tesked och tärna den fint. Skala schalottenlöken och klyfta den tunt.

3. Lägg allt i en skål och riv över basilika. Finhacka vitlöken och blanda med olivolja, vinäger och kryddor. Häll över salladen och blanda ordentligt. Täck över och låt stå i rumstemperatur i 1 timme.

4. Bred ut krutongerna på ett fat och skeda över salladen. Peppra lite extra och strö över några basilikablad.