Ingredienser

4 portioner som tillbehör

600 g Svegro Gratängpotatis
ca 2 liter solros-, raps- eller jordnötsolja
flingsalt

OBS. Stäng av fläkten och ha ett lock till hands.

Mynta- och limeaioli:
2 äggulor
1 msk limejuice
finrivet skal av 1 ekologisk lime
1 dl mild olivolja
1 dl rapsolja, rumstempererad
2 msk Mynta, plockade och skurna blad
salt
nymald svartpeppar

Skär potatisen med skal i finger- tjocka stavar. Lägg dem i kallt vatten ca 1 timme. Byt vatten två gånger under tiden. Låt potatisen rinna av ordentligt och torka den sedan torr med en handduk.

Gör aiolin under tiden potatisen ligger i blöt: Mixa äggulor, limeskal och juice med en stavmixer. Häll i oliv- och rapsoljan i en tunn stråle och fortsätt mixa tills aiolin får en tjock konsistens. Rör ner myntan och smaka av med salt och peppar. Ställ aiolin åt sidan.

Häll oljan i en stor tjockbottnad kastrull (ca 4 liter) eller i en fritös. Hetta upp oljan till ca 140°. Fritera potatisen i omgångar ca 5 min tills den är mjuk men utan att få färg. Ta upp potatisen med en hålslev och låt potatisen svalna på en bricka. Det här går att göra några timmar i förväg. Ställ oljan åt sidan till nästa fritering. Hetta upp oljan igen till ca 180°. Fritera i omgångar tills pommesen är gyllene. Ta upp den med hålslev och lägg den på hushållspapper i en skål. Salta och servera med mynta- och limeaiolin.