Ingredienser

4 portioner

1 kg Svegro Mospotatis, skalad och tärnad
3 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade
2 msk mild olivolja + till servering
1 ½ dl vitt vin
2 tsk salt
1 kruka Bladpersilja, plockade och grovt hackade blad
1 dl crème fraiche
1 liter vatten
1 tsk chiliflakes
1 kg färska blåmusslor
2 krukor Krasse, grovt skuren
(spara ½ kruka till dekoration)

Fräs vitlöken i oljan under omrörning i en stor kastrull. Tillsätt potatis, vin och salt. Rör om ordentligt och blanda ner persilja, crème fraiche, vatten och chiliflakes. Låt koka upp och koka sedan på svag värme ca 15 min under lock tills potatisen är mjuk.

Förbered musslorna under tiden soppan kokar: Skrubba och rengör dem i kallt vatten. Knacka försiktigt musslor som är öppna mot köksbänken. Släng de som inte sluter sig, likaså trasiga musslor. Tillsätt musslorna i soppan och koka under lock tills de öppnat sig, 3-5 min. Släng de som inte öppnat sig. Blanda ner krassen i soppan. Servera soppan i djupa tallrikar och dekorera med krasse. Ringla över lite olja.